Hogyan szoptass?

Kereszttartás: különösen kicsi babák szoptatásánál lehet hasznos az első hetekben

  • Mindig szoptasd meg a csecsemődet, ha igényli, éjszaka is. NE AZ ÓRÁT NÉZD! Ezt csak akkor tudod megtenni, ha együtt vagy vele, és észreveszed a jelzéseit. Az igény szerinti szoptatás biztosítja, hogy a kisbaba elegendő anyatejhez jusson, mivel a tejmennyiséget a kereslet-kínálat törvénye határozza meg. Minél többet szopik, annál több termelődik. Vagyis a melled nem a cumisüveghez hasonlóan működik, amelyben meghatározott menynyiségű folyadék van, és ha ezt elfogyasztotta a baba, akkor kiürül. Nem, a melled valami egészen más: ahogy fogy belőle a tej, úgy termelődik folyamatosan az utánpótlás. Minél alaposabban kiürül, annál több termelődik. Nincs megszabva, hogy legalább mennyit kell várni két szoptatás között! Nem baj, ha a csecsemő gyomra még nem egészen üres, amikor legközelebb szopik.
  • Hagyd szopni a csecsemődet mindaddig, amíg magától elengedi a mellbimbót. A szopás ugyanis nemcsak étkezés számára, hanem megnyugtató, elandalító, vigasztaló cumizás is. Ne ijesszen meg, hogy eleinte akár másfél órát is igénybe vehet egy-egy szoptatás, ez az időtartam három hónapos kor felé közeledve csökkenni fog. Ha ezt a bizonyos, jobb híján  komfortszopásnak nevezett szopási szakaszt is lehetővé teszed gyermekednek, cumira sem lesz szüksége. A cumi használata nemcsak felesleges, hanem legtöbbször káros is: ronthatja a kisbabád szopási készségét is, mivel túlságosan lerövidítheti a mellen töltött időt, ráadásul fertőzések forrása is lehet, és a fogak, az állkapocs megfelelő fejlődését is akadályozza.
  • Ne kínáld a csecsemődet semmi mással, csak anyatejjel, és lehetőleg csak anyamellből. A cumisüvegből való etetés megzavarhat egyes csecsemőket, mivel az etetőcumi szopása másfajta technikát igényel. A már kialakult cumizavar az anyatej mennyiségének csökkenéséhez, a rossz szopástechnika miatt a mellbimbó kisebesedéséhez és emiatt túlságosan korai elválasztáshoz vezet. A víz és a tea kispohárból itatva is, nagy melegben is felesleges, mert megtölti a csecsemő pici gyomrát, s elveszi a helyet az értékesebb anyatejtől. Az anyatej szomjoltásra is kiválóan alkalmas, mert a szoptatás elején hígabb
    tej ürül. Ha a baba csak szomjas, nem szopik hosszasan.
Tejleadó reflex

Ezt a fontos reflexet elég különbözőképpen élik meg a nők. Miután „rákap” a mellre a csecsemő, egy-két percig még nem folyik, legfeljebb cseppenként ürül a tej. Hirtelen megkeményednek és kiemelkednek a mellbimbók, s az egész mellen robbanásszerű, bizsergető érzés hatalmasodik el. Ettől a pillanattól fogva több csatornából is folyni, spriccelni kezd a tej, abból a mellből is, amelyikből éppen nem szopik a baba. (Készíts oda egy tiszta textilpelenkát!) Ekkor kezd el ütemesen szívni, nyelni. Van, aki csak ebből érzékeli, hogy kiváltódott a reflex, s a bizsergető, eleinte sokaknál kissé fájdalmas érzet elmarad – ez nem rendellenes, mint ahogy az sem, hogy ugyanaz a nő a soron következő gyerekénél másként éli át ezt az érzést. a tejleadó reflex zavartalan működése igen fontos, enélkül ugyanis akkor sem jut elegendő tejhez a csecsemő, ha a szopási technikája jó. talán segít az esetleges gondok megoldásában, ha tudatosítod, hogy a tejleadó reflex működése nagyon hasonló az orgazmuséhoz, vagyis az, hogy akarjuk, kevés ahhoz, hogy be is következzen. Mechanikus inger váltja ki, de ez önmagában nem elegendő, a lelki ráhangoltság, a lazítás is kulcsfontosságú. Normális, hogy a hónapok múlásával kevésbé intenzíven érzed, és az is előfordulhat a szoptatás során bármikor, sőt akár az abbahagyása után is, hogy a csecsemősírás önmagában kiváltja.