Lapos vagy befelé forduló mellbimbó

Önmagában egyik sem akadálya a szoptatásnak. A legfontosabb, hogy szülés után rögtön próbáld megszoptatni a babát úgy, hogy a melledre fekteted. Ebben a testhelyzetben magától is jó nagyra nyitja a száját. Gyakran tedd
mellre még a tejbelövellés előtt! A túltelítődött mellből már nehezebben tudja megtanulni gyermeked a szopást. Töltsd le a szoptatasert.hu oldalról a Szoptatás lapos vagy befelé forduló bimbóval című füzetet!

Semmiképp se használj kezdettől fogva bimbóvédőt, ez csak a legutolsó lehetőség legyen, amihez akkor nyúlsz, amikor már másképp nem boldogultok. Kerüld a cumi, a cumisüveg használatát, hiszen a gumiszopóka nagyon más, mint a te mellbimbód alakja. Csak megzavarod a babát, és megnehezíted a dolgát.

 

Néhány hasznos fogás

  • Az újszülött szívása a szopások alatt eleve kifelé fordítja a befelé forduló bimbót, de rásegíthetsz, ha szoptatás előtt mellszívóval kissé kifelé fordítod, hogy jobban be tudja kapni.
  • Segíthet, ha megpróbálod a bimbóudvart szendvicsszerűen megfogni, és így a baba szájába adni. Várd meg, amíg nagyra nyitja a száját. Esetleg húzd le az állát mutatóujjaddal a bekapás pillanatában.

Lapos vagy befelé forduló mellbimbónál gyakoribb a sebesedés. a behúzódást okozó kötőszöveti szálak felszakadozása fájdalmas lehet, de két-három hét múlva általában elmúlik.