Tevékenységünk fő területei

 • Közvetlen tanácsadás – telefonon, személyesen és online – várandósok és szoptató nők számára.
 • Információs anyagok (tájékoztató füzetek, videó kazetta) készítése és eljuttatása a családokhoz.
  Terveink között szerepel óvodások, általános iskolások, gimnazisták számára ismeretterjesztő mesekönyv, játékszer, információs kiadvány készítése, valamint beszélgetések szervezése ebben a témakörben. A későbbi szoptatási hajlandóságot és sikert ugyanis alapvetően befolyásolhatják az előzetes információk és attitűdök.
 • Ismeretterjesztő programok szervezése várandósok, szoptató anyák, családok számára, illetve aktív részvétel a mások által szervezett hasonló programokban.
 • Az elmúlt években több sikeres tanfolyamot és továbbképzést szerveztünk főként egészségügyi dolgozók és érdeklődő édesanyák számára. 7, 20 és 40 órás tanfolyamunk évek óta akkreditált, pontszerző továbbképzés védőnők, csecsemősnővérek, szülésznők számára.
  2010-ben a Semmelweis Egyetemmel együttműködésben elindítottuk a maga nemében egyedülálló Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára Felkészítő Szakirányú Továbbképzési Szakot.
  Tervezzük egy házi gyermekorvosok számára szervezett egynapos továbbképzési program akkreditáltatását is. Célunk, hogy a szoptatás támogatásának gyakorlati ismeretei mellett a nemzetközi kutatási eredményeket és az ezek alapján kidolgozott szakmai standardokat is ismertté és elismertté tegyük.
 • Honlapjainkon keresztül (www.szoptatasert.huwww.szoptatasportal.huwww.ibclc.hu) naprakész információkkal látjuk el a szülőket és a szakembereket egyaránt.
 • Levelezőlistákat üzemeltetünk olyan szakemberek számára, akik szoptató édesanyákkal foglalkoznak. Ezeken a fórumokon lehetőségük van arra, hogy kapcsolatot tartsanak és konzultáljanak egymással, valamint, hogy értesüljenek a szakmát érintő legfrissebb tudományos hírekről és eseményekről.
 • Egyesületünk tagjai közül többen is aktív részt vállalnak a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság munkájában. A Bizottsággal szoros együttműködésben bababarát kórház munkacsoportunk a WHO-UNICEF Bababarát Kórház Kezdeményezésének segítésével foglalkozik. E munkacsoport célja a cím megszerzésének elősegítése tanfolyamok, vagyis a szakdolgozók oktatása révén. Képzett felmérőbiztosaink kérésre meglátogatják a címre pályázó szülészetet, segítenek a hiányosságok felmérésében és a szükséges változtatások kivitelezésében.
 • Korábban egyesületünk kezdeményezése volt, de ma már a SZTNB programjai közé tartozik a Bababarát Terület mozgalom, amelyben tagjaink szintén tevékenyen részt vesznek. A Bababarát terület munkacsoport célja, hogy minél több intézmény lehetővé tegye a csecsemők szoptatását a maga területén, és biztosítsa ehhez a szükséges feltételeket. (Dohányfüstmentes, csendes helyiség pelenkázóval, székkel, kézmosási lehetőséggel, segítőkész dolgozók illetve személyzet, aki nyitottak a kisgyermekes családok fogadására és speciális igényeik kielégítésére.)
 • Mivel egyesületünk tagja a World Alliance for Breastfeeding Action-nek és az IBFAN-nak (International Babyfood Action Network), Kódex-IBFAN munkacsoportunk a WHO tápszerkódexének hazai monitorizálásával, a tápszermarketing figyelemmel kísérésével, és a kódex elleni vétségek megállapításával is foglalkozik. Célunk a Kódex hazai törvénybe iktatása, és a fogyasztóvédelem hatékony megszervezése ezen a területen. A tápszermarketing számos etikátlan lépése súlyosan veszélyezteti ugyanis, hogy a csecsemők és kisgyermekek addig élvezhessék a szoptatás nyújtotta testi-lelki előnyöket, ameddig erre szükségük van.

A felsorolt területek mindegyikén szép eredményeket értünk már el, bár a célok természetéből fakadóan nem beszélhetünk lezárt programokról. Terveink szerint a jövőben is ezeken a területeken fog egyesületünk tevékenykedni.