Önkéntes szoptatási segítők

Az önkéntes szoptatási segítő olyan, saját szoptatási tapasztalattal rendelkező anya, aki a munkahelyi vagy lakókörnyezetében, rokoni és baráti körében élő édesanyákat segíti abban, hogy sikeresen szoptassák gyermekeiket. Naprakész ismeretekkel rendelkezik a szoptatás alapvető kérdéseiről, ezért javaslatai segítenek elkerülni a nehézségeket. Felismeri a leggyakoribb szoptatási problémákat, és azokat a helyzeteket, amikor szakemberhez kell irányítani az édesanyát.

Az önkéntes szoptatási segítő nem szoptatási tanácsadó, de hatékonyan kiegészíti a tanácsadók és az egészségügyi dolgozók munkáját, amikor tapasztalatai, tudása és empatikus hozzáállása révén bátorítást és támogatást nyújt a szoptató családoknak.

Mivel az önkéntes segítők ott élnek az édesanyák közelében, általában nagyobb bizalommal fordulnak hozzájuk, mint egy ismeretlen tanácsadóhoz. Ők azok, akik – térbeli közelségük és ismertségük révén – szinte folyamatosan az édesanyák rendelkezésére tudnak állni, hogy támogatást nyújtsanak, és kérdéseikre választ adjanak. Az önkéntes szoptatási segítők által nyújtott bátorítás és helyes információk kulcsfontosságúak a szoptatási nehézségek megelőzése, illetve megoldása szempontjából, ezért az önkéntes segítők rendkívül fontos szerepet játszanak abban, hogy a környezetükben élő anyák megvalósíthassák szoptatási céljaikat.

Az önkéntes szoptatási segítők nem csupán saját tapasztalataikra támaszkodnak, hanem 80 órás képzésükön megszerzett ismereteikre is, miközben folyamatosan bővítik tudásukat.