Szeretnék én is szoptatási tanácsadó lenni

A szoptatás elősegítése és a szoptató édesanyák támogatása rendkívül fontos feladat, ami a társadalom minden tagjának elemi érdeke és kötelessége. Ahhoz, hogy valaki támogassa a szoptatást, nem kell feltétlenül szoptatási tanácsadónak lennie. A szoptatás sikeréért az édesanya családja és barátai tehetik a legtöbbet, mégpedig azzal, hogy

  • helyes információkat adnak át az édesanyának a szoptatásról
  • bátorítják, hogy a kisbaba igényeinek megfelelően szoptasson
  • javasolják, hogy az első hat hónapban csak anyatejet adjon a csecsemőnek
  • biztatják, hogy a szilárd ételek bevezetése mellett folytassa a szoptatást akár kétéves korig, vagy azon túl
  • segítik, hogy az édesanya és a kisbaba éjjel-nappal egymás közelében lehessenek
  • segítenek a háztartás ellátásában, hogy az édesanyának legyen ideje pihenni
  • bátorítják az édesapát, hogy töltsön időt az anyával és a kisbabával, és támogassa az anyát a szoptatásban
  • védik a családot a helytelen információktól és a negatív megjegyzésektől
  • segítenek abban, hogy nehézség esetén szoptatás támogatásban jártas szakemberhez tudjon fordulni az anya

Mivel társadalmunkban a szoptatással kapcsolatos megfelelő ismeretek és gyakorlati készség nem áll széles körben rendelkezésre, szükséges, hogy legyenek olyan személyek, akik a laktáció területén tájékozottak, és képesek megadni azt a segítséget a szoptató családoknak, ami a nehézségek megelőzéséhez, illetve a kialakult problémák megoldásához szükséges. Ezt a feladatot látják el az önkéntes szoptatási segítők, a La Leche Liga szoptatási tanácsadók és az IBCLC laktációs szaktanácsadók. (Arról, hogy kik a szoptatási tanácsadók, részletes leírást itt olvashat: Miért van szükség szoptatási tanácsadókra és kik azok?)

Ha Ön úgy gondolja, hogy szívesen tenne az átlagembernél többet a szoptatás elősegítéséért és a szoptató édesanyák támogatásáért, akkor szép és fontos, ugyanakkor felelősségteljes feladatra vállalkozik, ami elhivatottságot kíván. Ahhoz, hogy a munkáját magas színvonalon tudja végezni, alapos elméleti tudásra, sokrétű gyakorlati jártasságra, sok tapasztalatra és – mint minden segítő szakmában – jó kommunikációs készségekre és megfelelő önismeretre lesz szüksége. Ennek eléréséhez nem elegendő egy néhány napos tanfolyamon való részvétel. Az esetek többségében évekig tartó tanulásra, tapasztalatszerzésre és – nem utolsó sorban – szemléletformálásra van szükség ahhoz, hogy a nagyon érzékeny perinatális időszakban megfelelő empátiával és hatékonyan tudja segíteni az édesanyákat.

A szoptatás támogatására számos lehetőség van, attól függően, hogy milyen mélységben szeretne a témával foglalkozni.

Ha Ön egészségügyi dolgozó, aki napi munkája során rendszeresen találkozik szoptató baba-mama párosokkal (pl. szülésznő, védőnő vagy gyermekorvos), akkor kulcsfontosságú, hogy a humán laktációval és szoptatás menedzsmenttel kapcsolatos ismereteit naprakészen tartsa akkor is, ha nem szeretne a szoptatási tanácsadásra is specializálódni. Ebben segíthetik Önt a Szoptatásért Magyar Egyesület tanfolyamai, ahol az alapoktól a magasabb szintekig sokféle elméleti és gyakorlati ismeretre tehet szert.

Amennyiben úgy érzi, hogy komolyabban szeretne foglalkozni ezzel a területtel, és hivatásszerűen végezné a szoptatási tanácsadást, akkor javasoljuk, hogy tűzze ki célul a nemzetközi laktációs szaktanácsadói végzettség megszerzését. A vizsgára való felkészülésben segíthet a Semmelweis Egyetemen folyó képzés vagy a Szoptatásért Magyar Egyesület tanfolyamainak elvégzése. A nemzetközi vizsgáról itt olvashat bővebben.

Ha Ön saját szoptatási tapasztalattal rendelkező édesanya, aki környezetében érzékeli, hogy milyen égető szükség van korszerű elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező tanácsadókra, akkor Önnek az önkéntes szoptatási segítőket, illetve a La leche Liga szoptatási tanácsadóit ajánljuk a figyelmébe.

Természetesen az egészségügyi végzettségűek elől sincs elzárva az a lehetőség, hogy önkéntes szoptatási segítők, vagy La Leche Liga szoptatási tanácsadók legyenek, ha a feltételeknek megfelelnek.

A szoptatási segítők és tanácsadók szerepéről többet is olvashat itt.

Amennyiben további kérdései lennének, felteheti azokat az
oktatatas@szoptatasert.hu email címen vagy a (20) 455-2313 telefonszámon.