Tanfolyam a bababarát cím megszerzéséhez

A Bababarát Kórház Kezdeményezés (Baby-Friendly Hospital Initiative) az 1990-es évek elején született meg válaszul az Innocenti Kiáltvány azon felhívására, hogy a kormányok biztosítsák a „Tíz lépés a sikeres szoptatásért” elveinek bevezetését és az Egészségügyi Világszervezet „Anyatejet helyettesítő anyagok forgalmazásának nemzetközi kódexe”ajánlásainak megvalósítását minden szülészeti intézményben.

Bár a szoptatás sikere nagyon sok mindenen múlhat, tény, hogy az első napok ebben a tekintetben (is) különleges jelentőséggel bírnak. A kutatási eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy ha a szülészeti intézményben megfelelően támogatják a szoptatni kívánó anyákat, az mind a kizárólagos, mind a teljes szoptatás idejét jelentősen megnöveli. Míg ha a kórházi gyakorlat a szoptatás ellenében hat, az anyák gyakran már tápszerrecepttel térnek haza.

A Bababarát Kórház Kezdeményezés célja, hogy olyan ellátási gyakorlatot alakítson ki a szülészeti intézményekben, amely minden részében védi, elősegíti és támogatja a szoptatást. Ahhoz, hogy a kórházi személyzet megfelelően tudja támogatni az anyákat a szoptatás megkezdésében, probléma esetén pedig hatékony segítséget tudjon nyújtani, elengedhetetlen az elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt nyújtó képzés. Éppen ezért írja elő a kezdeményezés általános feltételrendszere az egészségügyi dolgozók rendszeres továbbképzését.

Egyesületünk tanfolyama megfelel az Egészségügyi Világszervezet és UNICEF által kidolgozott és 2009-ben átdolgozott képzési  anyagnak. Továbbképzésünk ezen felül az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatósága által is akkreditált (nyilvántartási szám: SZTK-A-026763/2017), amelynek elvégzéséért az egészségügyi szakdolgozók 20 kredit pontot kaphatnak.

A tanfolyam során az általános feltételrendszer részletes átbeszélésén túl a hallgatók ismereteket kapnak a szoptató anyák hatékony támogatásához.

Mire képes az újszülött? Mi a jelentősége az igényszerinti szoptatásnak? Szükség van-e cukros vízre? Mire jó a 24 órás rooming-in? Hogyan kerülhető el a mellbimbó kisebesedése, a mellek túltelítődése? Hogyan csökkenthető a sárgaság? Hogyan állapítható meg, hogy hatékonyan szopik-e az újszülött? Mit tegyünk, ha túl nagy a súlyesés? Mit csináljunk a síró vagy az aluszékony csecsemővel? Milyen információkkal érdemes ellátni az anyát? Vajon a bababarátság anyabarátságot is jelent? Hogyan lehet a tanultakat átültetni a gyakorlatba?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük közösen a válaszokat a tanfolyam során.

A tanfolyamra kórházak, szülészeti intézmények jelentkezését várjuk.
A helyszín, időpont és egyéb részletek megbeszélése céljából írjon az
oktatas@szoptatasert.hu email címre
vagy hívja a (20) 455-2313 telefonszámot!

AKTUÁLIS TANFOLYAMAINK