Egyesületi logós póló

Logós póló rendelés részletei ide kattintva!

 


Márta Guóth-Gumberger, Elizabeth Hormann: Szoptatás

Szoptatás: A legjobb az anya és a gyermek számára. A szoptatás a kisbabák táplálásának legtermészetesebb módja, erősíti az anya és gyermeke bensőséges kapcsolatát: a testi közelség és a meleg biztonságot nyújt a kisbabának. Erre feltétlenül szüksége van fejlődéséhez.

Amit e könyv kínál: Ez a tanácsadó könyv sok javaslatot, gyakorlati tanácsot és hasznos ötletet ad, hogy a szoptatás sikerüljön és örömöt szerezzen. Két nemzetközi vizsgával rendelkezõ, tapasztalt szoptatási szaktanácsadó a szerző, akik együttérző tanácsokkal segítik Önt az első mellre tételtől az elválasztásig. Megtudhatja például… hogyan készülhet fel a szoptatásra, milyen jelentősége van a szoptatásnak a kisbabára nézve, hogyan segítheti elő a szoptatás jó beindulását, mit tehet azért, hogy a szoptatás gondtalan élménnyé váljon, mit kell tennie nehézségek esetén.
Fontos tudnivalók részben hasznos kiegészítéseket és áttekinthető információkat talál: a szoptatással kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok, az egyesületek és önsegítő szervezetek címe. Megtalálhatja a témához kapcsolódó további olvasmányok jegyzékét is.

A könyv első magyar kiadását az UNICEF tette lehetővé, de nem került kereskedelmi forgalomba. Azóta a Sanoma kiadó is kiadta, kapható a könyvesboltokban, illetve megvásárolható személyesen a kiadó könyvesboltjában Budapesten, a Montevideo utca 9-ben.

Kölcsönözhető:


Szoptatós füzet

 A Szoptatós Füzet röviden és egyszerűen összefoglalja azokat az alapvető ismereteket, amik a sikeres szoptatáshoz szükségesek.
Részlet a legújabb kiadás bevezetőjéből:
„Több mint tíz éve, hogy a Szoptatós füzet első kiadása megjelent. A lényeg azóta sem változott, ám szoptatási tanácsadói és szülői tapasztalataim sokat finomítottak a részleteken. Persze újabb és újabb apróságokról éreztem úgy, hogy feltétlenül bele kell kerülniük, és olyanokat is találtam az átdolgozás során, amelyekre mai fejjel azt mondom: hagyjuk, nem fontos. A füzet szövegének mostani változatában valójában rengeteg édesanya működött közre: az ő visszajelzéseik, problémáik, kérdéseik segítettek megtalálni azokat a pontokat, amelyekre a legnagyobb hangsúlyt fektettem. Attól természetesen távol áll a füzet, hogy minden lehetséges szoptatási probléma szerepeljen benne, inkább a legfontosabb ismeretek összefoglalását tartalmazza.”

 

 

 

 


Meddig elég az anyatej?

Kereskedelmi érdekektől független, tudományosan megalapozott ajánlások a csecsemőtáplálásról

A „Szoptatásért” Magyar Egyesület 2010. októberében hiánypótló kiadványt jelentetett meg a hozzátáplálásról, amelyben kérdés-felelet formájában tárgyalja a hozzátáplálással kapcsolatos leggyakoribb témákat.

Mikor érdemes elkezdeni a hozzátáplálást? Milyen jelekből látszik, hogy a csecsemő érett a hozzátáplálásra? Mennyit kellene szopnia egy félév körüli babának? És később, a második félévben? Mit adjak először enni a kisbabámnak? Milyen sorrendben vezessem be az egyes alapanyagokat?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre találhatunk választ a kis füzetben.

A kiadvány pdf formátumban honlapunkról letölthető és szabadon terjeszthető.

 

 

 

 


Kistestvérem születik

Ajánlásként álljon itt a szerző utószava:

Kedves Szülők!

Frici kandúr igaz története egybefonódik azokkal a tapasz­talatokkal, amelyekre három kisfiamnak köszönhetően tettem szert az elmúlt tíz évben. Csodálatos volt őket szoptatni, figyelni növekedésüket, fejlődé­süket. Rengeteget meséltünk nekik, s egy alkalommal Matyi csodálkozva kérdezte Babar elefánt kalandjait nézegetve, hogy miért cumisüvegből kapnak enni az újszülött elefántok. Kristi rögtön elő­kapott egy másik képeskönyvet, amelyben az újszülött koala­medvék hevernek egymás mellett a csecsemőosztályon, és Fityula nővér eteti őket cumisüvegből. Itt is így van! – állapítja meg, s bizony, akármelyik képesköny­vet vettük le a polcról, olyat nem találtunk, amelyben a kicsinyek szoptak volna. Fontos ez egyátalán?- kérdezhetné vala­ki. Azt gondolom, hogy nagyon fontos! A gyermekkorban látott minták – ha nem is tudatosan – felnőttként is befolyásolni fogják döntéseinket, kudar­cainkat és sikereinket. Amit természetesnek tartunk, ami beivódott hétköznapjainkba, az kevésbé fog problémát okozni, mint az új és váratlan szituációk. Szülőként rengeteget tehetünk azért, hogy egyszer majd gyermekeinkből kiegyen­súlyozott, szeretetet, bizton­ságot sugárzó szülők váljanak.
W. Ungváry Renáta

A mesekönyv megrendelhető az elnokseg@szoptatasert.hu címen

Ára: 850 Ft + postaköltség


A csecsemők védelmében

 A csecsemők védelmében című füzetet elsősorban érdeklődő szülőknek, kismamáknak ajánljuk. Rövid képes összefoglalás az Anyatejet helyettesítő termékek forgalmazásának nemzetközi kódexéről. Megtudhatjuk belőle, miért befolyásolják károsan a tápszer, cumi és cumisüveg hirdetések, ingyenes termékminták, forgalmazóktól és gyártóktól származó ajándékok a szoptatást.
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásban fogalmazta meg azokat az elvárásokat, amelyeket minden tisztességes piaci magatartást tanúsító tápszergyártónak és forgalmazónak figyelembe kellene vennie. Hogyan védekezhetnek a családok a reklámdömping és a megtévesztő információk ellen?
Erre kaphatnak választ az érdeklődők az IBFAN (International Babyfood Action Network) magyarra fordított, és hazai aktualitásokkal kiegészített füzetéből.
Ezt a fontos tájékoztatót a Phare ACCESS program támogatásával adhattuk ki Magyarországon.

 

 

 


Üvegbe zárva

A „Szoptatásért” Magyar Egyesület 2005-ben elvégzett egy felmérést a WHO Kódex betartásával kapcsolatban. A felmérés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a Nemzetközi Kódex ajánlásainak megsértésére, a marketing káros hatásaira. Az elvégzett kutatás során szerzett tapasztalatok szerint jóval szigorúbb korlátozásokra lenne szükség.
A felmérés eredményeit az Egyesület „Üvegbe zárva” című kiadványában tette közzé.

 

 

 

 


A szoptatás – videofilm vagy dvd

Eredeti címe: „Breast is best”; szerző: Gro Nylander, a norvég bababarát kórházi program vezetője.
Az ismeretterjesztő videofilm a norvég egészségügyi hatóságok és a kormány támogatásával készült.

A gyönyörű felvételek, a témához illő gyengéd hangvétel, a közérthető mondanivaló méltán járult hozzá az ismeretterjesztő videofilm nemzetközi sikeréhez.. A film időtartama 35 perc, ezalatt a következő témákról esik szó:

 • a szoptatás jelentősége
 • a bababarát kórház
 • a helyes szoptatási mód
 • kisebesedett emlőbimbó
 • elzáródott tejcsatorna
 • túltelődött mell
 • mellgyulladás
 • aluszékony csecsemő
 • a tejtermelés növelése
 • fejés
 • ikrek szoptatása
 • elválasztás
 • totyogók szoptatása
 • az anyacsoportok szerepe

 


Ajak- és szájpadhasadékkal született gyerekek szoptatása

 Amikor egy gyermek archasadékkal születik, az első kérdések közé tartozik, hogyan lehet majd táplálni.
Milyen előnyei vannak a szoptatásnak a hasadékos gyermekek esetében? Hogyan hat a gyermek állapota a szoptatásra? Hogyan segíthetjük a szoptatást a műtét előtt és után? Hogyan tarthatjuk fenn a tejtermelést és az anyatekes táplálást, ha a baba nem tud mellből szopni? Milyen eszközök lehetnek segítségünkre a hasadékos kisbaba táplálásánál? Ezekre és ezekhez hasonló gyakorlati kérdésekre kaphatunk választ a fényképekkel gazdagon illusztrált füzetből.