Gondok az első héten

  • Amikor nem éhes a baba, valószínűleg hiába próbálod szoptatni. Ha például lefejt tejet vagy tápszert kapott előzőleg, számíthatsz arra, hogy nem lesz elég éhes, és megzavarja, hogy a cumisüvegből másképp jön a tej, mint a mellből. A teáztatás, cukros víz itatása is hasonló problémát okozhat. Az újszülött gyomra pici, ha megtöltöd teával, nem marad elég hely az anyatejnek. Ha éjjel-nappal együtt vagytok, nem kaphat az újszülött tudtod és beleegyezésed nélkül kiegészítést.
  • Az álmos újszülött szoptatása is nehéz, néha lehetetlen. A szülés utáni napon a legtöbb kisbaba aluszékony, utána azonban egyre élénkebbé válik, és ha éhes lesz, jelentkezik. Ne várd meg, amíg bömbölni kezd, ha forgatja a fejecskéjét, és a szájával keresőmozgást végez, máris mellre teheted! Ezek az éhség korai jelei. Aki már az első naptól kezdve a kisbabája mellett van, annak nem lesz nehéz rájönnie, mikor érkezik el a szoptatás ideje. Az újszülöttosztályon elkülönítve elhelyezett babáknál ezt persze nehéz észrevenni, szoptatási nehézségek is gyakrabban adódhatnak. Erőszakosan, fájdalmat okozva nem szabad sem ébresztgetni, sem mellre tenni. Ha a megengedettnél nagyobb súlyesése miatt fontos, hogy nagyon gyakran mellre kerüljön, vetkőztesd le, fektesd a mellkasodra úgy, mint szülés után, és takard be. Simogasd gyengéden, beszélj hozzá. Ez a legtöbb álomszuszékot felélénkíti. Ha az öledbe veszed a babát, próbálj szemkapcsolatba kerülni vele, és szólítgasd a nevén. Kérd a gyermekorvos és a csecsemősnővérek segítségét, ha nem tudsz magyarázatot találni a túlzott aluszékonyságra. Hasonló gondot okozhat, ha a baba „besárgul”. Ha erről van szó, feltétlenül kísérletezz gyakran az ébresztgetésével, mert túlságosan nagy lesz a súlyesése, és a tejtermelődés beindulásával is lehetnek problémák, ha nincs eleget mellen a kisbaba. Az élettani sárgaság lezajlását segíti, ha a baba elegendő kalóriához jut az anyatej révén, teáztatásra pedig nincs szükség, ez nem segíti a sárgaság lezajlását.
  • Kezdetben érzékeny lehet a mellbimbód, ám ennek a második hét vége felé már egyértelműen javulófélben kell lennie. A súlyos sérülések, nyílt sebek nem természetes velejárói a szoptatásnak! Ha nem érzel javulást, vagy erős fájdalmaid vannak, feltétlenül kérj segítséget! A segítség nem a bimbóvédő használatát jelenti, hanem a szoptatás, mellre helyezés, a mell, a baba szájának, viselkedésének gondos megfigyelését. Ebből derülhet ki, mi okozza a fájdalmat, sérülést.
Mit NE tegyél, ha sebes lett a mellbimbód?

  • Lehetőleg ne használj szoptatás közben bimbóvédőt! a fájdalom bimbóvédő alkalmazása mellett is jelentkezik. Használata nem gyorsítja a gyógyulást. Ha a csecsemő megszokta a bimbóvédőt, nehezen szokik vissza a csupasz mellre. Szoptass inkább hátradőlve, a babát magadra fektetve!
  • A hámosító kenőcsök használatát mellőzd. Hatásukra pörkös sebfelület képződik, amely a szopások során újból és újból bereped. Az egyszerű mellbimbókenőcs nem gyógyít, hiszen nem képes megszüntetni az okot, ami a sebesedést létrehozta.
  • A szoptatást sebes mellbimbók esetén sem célszerű abbahagyni, mert így csak elhúzódik az az időszak, amely alatt a mell megszokja az újfajta ingert. A babát vérző mellbimbóval is szabad szoptatni, de feltétlenül meg kell keresni az okát, hogy miért sebes a bimbó, miért nem gyógyul.

A gyógyulni nem akaró, fájdalmas sebek oka sokféle lehet.

Íme a leggyakoribbak:

  • Ha a baba nyelve le van nőve, nem tudja eléggé kinyújtani, és nem képes körülölelni a bimbót. Helyette a szájpadláshoz szorítja, ettől lesz sebes.
  • Ha a baba cumizavaros, ugyanúgy akar mellből szopni, mint a cumisüvegből: nem kapja be eléggé, úgy szippantja be, mint a spagettit, ínyével rászorít, nyelvecskéjével kifelé löki a bimbót. Kerüld a cumihasználatot!
  • Próbálj javítani a szoptatási pozíción. Ne hajolj rá a babára!
  • Ha elfertőződnek a kezdetben csupán jelentéktelen sérülések, viszketést, váladékozást, fokozódó fájdalmat tapasztalsz. a sérülés mellgyulladás kiindulópontja is lehet! Kérj segítséget szoptatási tanácsadótól!
Éjszakai gondoskodás

az éjszakai szoptatás is hozzátartozik a csecsemő, majd a kisgyermek természetes gondozásához, táplálásához. Ez biztosítja a tejtermelődés kellő fokozódását, a hormonális egyensúlyt, a csecsemő megfelelő gyarapodását. Éjszaka tehát sem teáztatni, sem cumisüvegből tápszert vagy lefejt tejet itatni nem szükséges, helyette szoptass! Nem kell felkapcsolni a villanyt, mindketten ágyban maradhattok, így pár perc múlva már alhattok is tovább. az egészségügyi törvény II/11. paragrafusának 4. cikkelye szerint jogod van ahhoz, hogy éjjelnappal együtt légy a kórházban az újszülötteddel (illetve később szükségessé váló kórházi tartózkodás idején is). Ha abban a kórházban, ahol szültél, ez nem szokás, akkor is kérheted, mert ez mindkettőtök érdeke!

Otthon sem érkezett még el a külön gyerekszoba ideje: a baba a te közvetlen közeledben van a legjobb helyen. A külön elhelyezett csecsemő hajlamosabb átaludni az éjszakát, ez azonban a tejtermelés szempontjából és biológiailag sem előnyös!