A félelem ellen a legjobb gyógyszer a tudás!

Nagyon sok kismama aggódik, hogy vajon lesz-e elegendő teje, fogja-e tudni szoptatni gyermekét? Hazánkban igen magas arányban kezdik meg az újszülöttek szoptatását, azonban sokszor a nem megfelelő információk és a támogatás hiánya miatt kudarcba fullad. Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság egy nemrég megjelent cikkében végig veszi, hogy milyen problémák esetén kapnak az újszülöttek leggyakrabban tápszert, és hogyan lehet elkerülni megfelelő szakmai segítséggel. Az alábbiakban megosztjuk az aggodalom helyett az édesanya megnyugtatásához és a baba megfelelő ellátásához szükséges információkat:

A családban senki sem tudott szoptatni, miért pont nekem sikerülne?

Az ember emlős élőlény, biológiailag arra van kitalálva, hogy az emlőiből táplálja gyermekét. Ez az alap. Kb 10%-ban fordul elő, hogy különböző okok miatt nem indul zökkenőmentesen a közös méhen kívüli élete az anya-baba párosnak. A rizikókat azonban fel lehet tárni akár a várandósság alatt, akár az első napokban, néha kicsit később, és a legtöbb esetben segítséggel sikeres lehet a szoptatás. A probléma adására adott tápszer nem oki, csak tüneti kezelés!

Rizikók:

  • Késleltetett első szoptatás: nem kerül mellre a baba a szülőszobán, sőt az első 24 órában sem, mert az édesanya pihenését javasolják, vagy azt, hogy a baba is pihenjen. Ez hiba! Minél hamarabb és minél gyakrabban kerül mellre a baba az első 24 órában, annál hamarabb lövell be a tej és annál több tej termelődik.
  • Mesterséges megtermékenyítés, ill. a mögötte álló hormonális problémák (pl. pajzsmirigy alulműködés felismerése és kezelése mellett nem csak álom a kizárólagos szoptatás).
  • Magas anyai testtömeg, ill. nagy súlygyarapodás a várandósság alatt.
    Emlőmirigy elégtelenség, emlőfejlődési rendellenesség (már várandósság alatt felmerülhet; bár nem mindig sikerül a kizárólagos szoptatás, de pótolni mellen, szoptatás közben is lehet szoptanít segítségével).
  • Nagyon ritkán a méhben maradt apró méhlepény darab miatt nem lövell be a tej, ezt elhúzódó vérzés és csökkent tejtermelés is jelezheti.

Sokat fogyott a baba, ki fog száradni!

Az élettani súlyesés a külvilághoz való alkalmazkodás fontos része. Az élettani súlyesés elmaradását okozza a korai és gyakran felesleges pótlás, amely sajnos kisgyermekkori elhízáshoz vezethet! Kb. 10% fölötti súlyesés esetén mindenképpen meg kell nézni, hatékonyan szopik-e a baba, van-e megfelelő tejátvitel? Amennyiben a baba gyakran, min. 8 alkalommal szopik, hallhatóan kortyol, megnyugszik szoptatás után, alszik valamennyit, mire újra szopna, napoktól függően van megfelelő széklet-vizeletürítése, esetleg van mérhető szopás, így a kiszáradás veszélye nagy valószínűséggel nem áll fenn.

Fáj a mellem, így nem tudom, meddig fogok tudni szoptatni?

A fájdalmas szoptatás hátterében több, mint 70%-ban a nem megfelelő mellrehelyezés áll, ezt hozzáértő segítséggel korrigálni lehet és szükséges is. A maradék esetek nagy részének hátterében anatómiai ok, leggyakrabban lenőtt nyelv áll. Ekkor már a kórházban is fel lehet csippenteni a baba rövid nyelvfékét, és nagy valószínűséggel későbbiekben problémamentes lesz a szoptatás.

Cukorbeteg vagyok, aggódom, hogy ha a babám nem eszik, le fog esni a cukra!

Az újszülöttek külvilághoz való alkalmazkodásának része a vércukorháztartás alkalmazkodása is. Normális esetben is van az első életórákban egy csökkenés, majd néhány naposan áll be a vércukorszint a felnőttkori normál értékre. A születés utáni bőrkontaktus önmagában tudja emelni a baba vércukorszintjét, míg a stressz, a sírás és a szeparáció csökkenti. Egészséges érett újszülöttek nem csak az anyatejben lévő tejcukorból nyernek energiát, hanem a saját szervezetükben lévő laktát, ketontestek átalakításából is, így a gyakori, hatékony, és normálisan még kis mennyiségű szopás mellett nem fognak éhezni. Az anyai cukorbetegség, az alacsony születési súly, a nagy születési súly, koraszülöttség rizikója az újszülött alacsony vércukrának, ezért az anya fokozott figyelmet és még több segítséget igényel a szoptatás terén. Amennyiben a babának megfelelő szoptatás mellett alacsony a vércukra, elsődlegesen az édesanya lefejt teje, másodlagosan donor női tej és csak utoljára tápszer adása szükséges!

Koraszülött/kissúlyú a kisbabám, nem merem szoptatni, nehogy elfáradjon!

Pici vagy koraszülött kisbabák is képesek szopni, de több odafigyelésre és a hatékonyság gyakoribb megítélésére van szükség. Előfordulhat, hogy kis módosítást igényel az igény szerintiség, pl. gyakran, rövidebb ideig szopik a baba, ébresztgetni kell, vagy amikor éber, megszoptatja az anyuka, amikor nagyon alszik, lefejt tej pótlást kap szoptatásbarát módon. A gyakori bőr-bőr kontaktus ébresztőleg hat rájuk és segíti az anyuka tejtermelését is. Ha még nem hatékony a baba részéről a szopás, fontos, hogy az édesanya fejje a mellét addig, amíg a baba kellően megerősödik a kizárólagos szoptatáshoz.

Besárgult a babám, nagyon aluszékony, a tápszertől biztos éberebb lesz!

A bilirubin nevű epefesték, ami a sárgaságot okozza, egy antioxidáns anyag, kis mennyiségben jót tesz, nagy mennyiségben aluszékonyságot, ritkán komolyabb tüneteket okoz. Utóbbi esetben azzal tudnak a kórházban segíteni, hogy kékfénykezelést alkalmaznak, amivel segítik a bilirubin kiürülését a baba szervezetéből. A kolosztrum-előtej hashajtó hatású, ami még inkább hozzájárul a sárgaság enyhüléséhez, tehát akár kékfénykezelés mellett is fontos, hogy szopjon a baba, vagy ha nagyon alszik, lefejt tejet kapjon.

Mivel leggyakrabban egészségügyi dolgozó ad tanácsot a kismamáknak, anyukáknak, elengedhetetlen, hogy tudásuk naprakész legyen! Mind a családbarát szülészeti, mind a legújabb csecsemőtáplálási irányelv naprakész információkat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak egy egészséges nemzedék felnövekedéséhez.

***

Eredeti cikk:

Evidence-Based Updates on the First Week of Exclusive Breastfeeding Among Infants $35 Weeks
Lori Feldman-Winter, MD, MPH,a Ann Kellams, MD, IBCLC,b Sigal Peter-Wohl, MD, MS,c Julie Scott Taylor, MD, MSc,d,e Kimberly G. Lee, MD, MSc, IBCLC,f Mary J. Terrell, MD, IBCLC,g Lawrence Noble, MD,h Angela R. Maynor, MPH, RD, LDN, CSP,i Joan Younger Meek, MD, MS, IBCLC,j Alison M. Stuebe, MD, MSck,l