Tiltakozásunkat kívánjuk kifejezni az Életkezdet Szakmai Egyesület honlapján olvasható Sok bába közt elvész a gyerek?! Avagy: Szülészeti kisokos című írással kapcsolatban. A cikk hangvétele sértő az általunk képzett önkéntes szoptatási segítőkkel szemben, megkérdőjelezi létjogosultságukat, továbbá feszültséget kelt a perinatális segítő szakmák képviselői között.

Magyarországon az édesanyák igen nagy része tervezi szoptatni a gyermekét, azonban sokszor nem megfelelő információk vagy a támogatás hiányában nehézségekkel küzdenek. Ha nem kapnak megfelelő segítséget, kudarc érheti őket. De kitől is kaphatnak megfelelő segítséget, ha a kórházban, vagy épp a háziorvosnak, védőnőnek nincs  elég ideje, vagy a laktációs szaktanácsadó túlterhelt?

Kisebb nehézségek esetén nagy segítség lehet olyan édesanya, aki sikeresen szoptatta már gyermekét és naprakész információk birtokában át tudja lendíteni anyatársát a mélypontokon és ha kell, jelzi, hogy szakemberhez szükséges fordulni!

Az önkéntes szoptatási segítő nem szoptatási tanácsadó, de hatékonyan kiegészíti a tanácsadók és az egészségügyi dolgozók munkáját, amikor tapasztalatai, tudása és empatikus hozzáállása révén bátorítást és támogatást nyújt a szoptató családoknak. 

A képzett önkéntes szoptatási segítők nem csupán saját tapasztalataikra támaszkodnak, hanem többszintű, akár 80 órát is elérő, elméleti és gyakorlati részeket tartalmazó tanfolyamon megszerzett ismereteikre is, miközben folyamatosan bővítik tudásukat!

Magyarországon a La Leche Liga, a Szoptatásért Magyar Egyesület és az Anyatejút Tudásközpont magasan kvalifikált szakemberei által oktatott, akkreditált tanfolyamain megszerzett tudás birtokában lehet valaki önkéntes szoptatási tanácsadó, az általuk végzett, ingyenes segítségért mindannyian garanciát vállalnak!

Az önkéntes szoptatási segítők által nyújtott bátorítás és helyes információk kulcsfontosságúak a szoptatási nehézségek megelőzése, illetve megoldása szempontjából, ezért az önkéntes segítők rendkívül fontos szerepet játszanak abban, hogy a környezetükben élő anyák megvalósíthassák szoptatási céljaikat.

Fontosnak tartjuk, hogy a segítő szakmák képviselői egymással együttműködve, egymás munkáját tisztelve támogassák a családokat a szülés körüli időszakban. Az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások aláássák a szoptatástámogatás ügyét, elidegenítik a családokat a segítőktől, mélyítik a szakadékot a szakemberek és az önkéntesek között, valamint rossz hírét keltik az önkéntes segítő képzéseknek.
 
Ezért felszólítjuk az Életkezdet Szakmai Egyesület vezetőségét, hogy fogalmazza át vagy távolítsa el az írást a honlapjáról!
 
A Szoptatásért Magyar Egyesület, az Anyatejút Tudásközpont és a Magyar Szoptatási Tanácsadók Közössége nevében
Dr. Sztahovits Petra és Rózsa Ibolya
Tiltakozásunkat szeretnénk kifejezni az oldalatokon megjelent kisokosban szereplő információk kapcsán. Előfordul, hogy szoptatástámogató szervezetek között ellentétek támadnak, de eddig, ha voltak is ilyen nézeteltérések, , kultúráltan meg lehetett beszélni azokat. A gúnyolódás, lejáratás mindeddig nem volt része a szakmai közbeszédnek, és nagyon sajnáljuk, ha úgy érzitek, hogy ennek itt van a helye.
A La Leche Liga 1956 óta működő, mára csaknem minden országban jelen lévő SZAKMAI szervezet. Az önkéntesség semelyik szakmában nem jelenti az alacsonyabb szakmai színvonalat, ezt feltételezni tévedés.
A nemzetközi háttér olyan tudásbázist biztosít számunkra, melynek segítségével a bárhol megjelenő legújabb kutatási eredményekről értesülni tudunk. Nem mellesleg az IBCLC cím is a La Leche Ligából indult ki.
A Liga tanácsadóként nemzetközi egészségügyi szervezeteket is segít, kormányokat támogat a szoptatás ügyét érintő döntéshozatalban.
Tanácsadóként a nemzetközi szervezet felé éves beszámolási kötelezettségünk van. A képzésünk rendje fönt található részletesen a nemzetközi honlapon: www.llli.org, ahol szerepel a szervezeti felépítésünk is. Ha szeretnétek megemlíteni a Ligát egy cikkben, de nem rendelkeztek róla elegendő információval, akkor forduljatok bátran hozzánk, nagyon szívesen segítünk, és elmondjuk, hogy kik is vagyunk, inkább, mint hogy feltételezések jelenjenek meg az írásban.
Olyan sok tennivaló van a szoptatás területén, olyan sok a segítségre váró anya, olyan sokfelé kellene terjeszteni az információkat, hogy sokkal fontosabb lenne az erőket erre koncentrálnunk, vállvetve harcolnunk egymás lejáratása helyett.
Kérjük, hogy a lejárató, minősítő hangvételű elnevezésünket vegyétek le az oldalról, mert ez nemcsak a szervezetünket sérti, de a tanácsadóinkat is, akik rengeteget dolgoznak az anyák támogatása, a szakmai információk terjesztése kapcsán.
A La Leche Liga Magyarország Vezetősége
Schneiderné Diószegi Eszter
Wouters Krisztina
Kalmár Alexandra
Rákosi Dóra
Orsovai Szilvia