Bemutatkozás: dr. Sztahovits Petra, a Szoptatásért Magyar Egyesület elnöke

Sztahovits Petra vagyok, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, IBCLC. 2007-ben végeztem a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán, majd a Heim Pál Gyermekkórházban dolgoztam rezidensként.  2009-ben koraszülött ikergyermekeim határozott irányba terelték az életem, az újszülött- és koraszülöttgyógyászat felé. A Honvédkórházban születtek, ahol később orvosként 8 évet töltöttem el 500-5000 g-os gyermekek gyógyításával. A szoptatás támogatása szintén saját gyermekeim miatt vált szívügyemmé. Sajnos anno nagyon kevés segítséget kaptunk, sokat küzdöttünk. Harmadik gyermekem, kisebbik lányom tanított meg arra, hogyan is kellene „rendesen” működnie egy kisbabának… Mind a gyakori bőrkontaktus jótékony hatását, mind a helyes mellretételt és valódi, igény szerinti szoptatást, babára hangolódás esélyét tőle tanultam meg.  4 hónapos volt, amikor a Semmelweis Egyetem Laktációs szaktanácsadó vizsgára felkészítő szakra elkezdtünk járni, bár ő akkor többet tudott, mint én. 2014-ben tettem sikeres IBCLC vizsgát.

A munkámhoz visszatérve, a laktációról szerzett sok tudás birtokában immár hitelesen tudtam segíteni az osztályon megforduló édesanyákat. Büszke vagyok arra, hogy egy remek csapat tagjaként elértük azt, hogy európai szinten kimagasló volt osztályunkon a kizárólag anyatejet kapó koraszülöttek aránya. Nem volt ritkaság, hogy egy akár 500 g-mal, 23. hétre megszületett babának 2 éves korában az volt a legnagyobb gondja, hogy a bölcsődébe nem akarták bevenni, mert még szopik..

Sikerült elérnünk, hogy egy olyan újszülött osztályon, ahol 4-5 éve rutin volt a cukros víz itatása és a szigorú rendszer szerinti szoptatás, mára a nővérek rutinszerűen segítenek a fejésben akkor, ha a kisbabának (szigorú orvosi indikáció alapján) pótlásra van szüksége.

2 éven át gyakorlati oktatóként mutattam meg a leendő IBCLC-ket, hogy belelássanak egy nem bababarát címet viselő, de családbarát szemléletet képviselő koraszülött és újszülött osztály működésébe.

A Melletted a helyem Alapítványon keresztül kiadtunk egy segédanyagot koraszülött babák szoptatásának segítése céljából, amelyet én írtam.

Hiszek abban, hogy az információk átadásával, oktatással, bármilyen régi szemléletet képviselő osztályon változtatásokat lehet elérni. Nem varázsütésre, hanem szépen, fokozatosan.

2019 áprilisában szakvizsgáztam csecsemő- és gyermekgyógyászatból, júniustól a II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika újszülött Osztályán kezdek el dolgozni.