Bemutatkozás: Varga-Heier Kriszti

1. Mondanál pár szót magadról, családodról?

Dr. Varga-Heier Krisztina vagyok, végzettségem szerint orvos és IBCLC laktációs szaktanácsadó. Férjemmel 12 éve vagyunk házasok, három gyönyörű gyermekünk van, 7 és 5 éves kisfiúk és egy 2,5 éves kislány.

2. Hogyan, mikor döntöttél úgy, hogy szeretnél szoptatási tanácsadó lenni?

Első gyermekem születése utáni percekben szembesültem azzal, hogy hiába a friss, ropogós orvosi diploma a zsebemben, semmit sem tudok a szoptatásról. Így az első kisfiam születésével, minden szempontból egy számomra ismeretlen világba csöppentem. Gyakorlatilag semmit sem tudtam arról, hogy egy újszülött, csecsemő milyen, mit tud, mire vágyik, hogyan kell szoptatni.
Azt látom és tapasztalom, hogy mint, amikor a fiatal pár az esküvőre készül, minden csak és kizárólag az esküvőről szól, meg van tervezve minden perc és részlet pontosan, de hogy utána jön a házasság, ami végső soron a nehezebb munka, arról szinte egy szó sem esik. Valahogy így van ez a várandósság alatt is: minden csak és kizárólag arról szól, hogy a várandósság alatt milyen vizsgálatok vannak, mire kell odafigyelni és persze, itt is abszolút fókuszba kerül a nagy nap, azaz a szülés, többször körbejárva. Az, hogy utána ott lesz egy kisbaba, arról már kevesebb szó esik. Így aztán nagy meglepetés éri a frissen szült anyukákat, amikor szembesülnek vele, hogy a szülés utáni időszakról mennyire semmit sem tudnak. Kisfiammal közösen fedeztük fel ezt az új világot. Rájöttem, hogy milyen szerencsénk volt, nekünk a szoptatás kölcsönösen sok örömöt adott és ez azon múlt, hogy megfelelő könyvek és oldalak kerültek a szemem elé. Ezek után döntöttem el, hogy laktációs szaktanácsadó szeretnék lenni.

3. Mik a céljaid a munkádban?

Szívem vágya, hogy másoknak a szoptatás az első pillanattól kezdve természetes és örömteli legyen. Családterápiás képzésben is részt veszek, mert minden érdekel, ami a családdal, gyermekneveléssel, szoptatással kapcsolatos. 2016 vége óta végzek tanácsadást, minden erőmmel azon vagyok, hogy akik, hozzám fordulnak választ kapjanak a kérdéseikre és megtanuljanak bízni magukban és a babájukban.

4. Hogyan képzeled el az elnökség és az egyesület elkövetkezendő időszakát?

Az Egyesületben való munka nagy kihívás és öröm, nagyon örülök, hogy lehetőséget kaptam, hogy egy nagyszerű csapattal dolgozhatok együtt. A közösen megfogalmazott céljaink közül hozzám az oktatás áll a legközelebb, a megfelelő információk hatékony átadása, melynek segítségével az édesanyák országszerte olyan szakemberekkel találkozhatnak, akik a megfelelő válaszokkal rendelkeznek a szoptatással kapcsolatban. Szemléletváltásra van szükség az egészségügyben a szoptatás megítélésével kapcsolatban, ez egy nagy feladat, sokan már régóta és kitartóan dolgoztak és dolgoznak ezen az Egyesület tagjai közül, ebben a munkában szeretnénk és szeretném kivenni a részem, mint az elnökség tagja. Köszönöm a bizalmat, amit Nekem, Nekünk szavaztatok!