A Nemzeti Népegészségügyi Központ válasza a szoptató nők koronavírus elleni oltásáról

Felkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, mert számos szoptató édesanyát az oltópontokon nem oltanak be a koronavírus elleni PFizer-Biontech vakcinával, kontraindikálják.

Válaszukat szó szerint idézzük:

„A COVID-19 fertőzés elleni védőoltás szoptatás alatt történő beadásával, illetve annak elutasításával kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.

Az új koronavírus járvány kapcsán az ismeretink a vírusra, a megbetegedésre és a járványügyi jellemzőkre vonatkozóan is folyamatosan bővülnek. Ezzel együtt számos kérdésre vonatkozóan még nem állnak rendelkezésre egyértelmű adatok, evidenciák. Ez vonatkozik a védőoltásra is, melyet speciális gyorsított eljárásban engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Ennek megfelelően jelenleg számos kérdésre vonatkozóan nincs még tudományos evidencia, ide tartozik a szoptatás alatti alkalmazás. Jelenleg nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e a humán anyatejbe. A magyarországi szabályozás azt tartalmazza, hogy akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást a szoptatás ideje alatt is megkaphatják. Ugyanakkor ez nem változtat azon, hogy a védőoltás beadására vonatkozó döntés az oltóorvos felelőssége.

Az az egészségügyi szolgáltató, valamint egészségügyi dolgozó, amely és aki az oltóanyagot a végfelhasználás során kezeli, a tevékenységére irányadó jogszabályok és szakmai protokollok szerint köteles eljárni. Az oltóanyag beteg számára történő beadásakor az érintett egészségügyi szolgáltató polgári jogi felelősségét, az eljáró egészségügyi dolgozó büntetőjogi felelősségét – kifejezetten az egészségügyi szolgáltatás nyújtása során a jogszabályok és a szakmai protokollok betartásáért – kizárni még beleegyező nyilatkozattal sem lehet.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 129. § (1) és (2) bekezdése értelmében „a kezelőorvos joga, hogy a tudományosan elfogadott vizsgálati és terápiás módszerek (…) közül – a hatályos jogszabályok keretei között – szabadon válassza meg az adott esetben alkalmazandó, általa, illetve az ellátásban közreműködő személyek által ismert és gyakorolt, a rendelkezésre álló tárgyi és személyi feltételek mellett végezhető eljárást”. „A választott vizsgálati és terápiás módszer alkalmazhatóságának feltétele, hogy ahhoz a beteg e törvény szabályai szerint beleegyezését adja, valamint a beavatkozás kockázata kisebb legyen az alkalmazás elmaradásával járó kockázatnál, illetőleg a kockázat vállalására alapos ok legyen”. Tehát a belegyező nyilatkozat nem elegendő a beavatkozást végző orvos felelősségének kizárására. A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 15. § (2) bekezdés c) pontja értelmében „az oltóorvos egyedileg elbírálja az oltás végrehajthatóságát”.

Tehát Magyarországon az iránymutatás egységes, de mivel egészségügyi beavatkozásról van szó az egyénre vonatkozó döntés egyedi kell legyen.

Amennyiben egy szoptató anya nincs megelégedve az oltóorvos által nyújtott egészségügyi ellátással, lehetősége van az érintett egészségügyi szolgáltatóval szemben panaszt benyújtani a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, mely esetben szakfelügyelő főorvos bevonásával történik az egészségügyi ellátás szakmaiságára vonatkozó kivizsgálás.

Üdvözlettel:

Nemzeti Népegészségügyi Központ

Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály”