Schneiderné Diószegi Eszter

Pszichológus, LLL szoptatási tanácsadó, laktációs szaktanácsadó vagyok és nem utolsósorban négygyermekes édesanya.

Első gyermekem még az egyetemi évek alatt született. Azt tudtam, hogy mindenképp szoptatni szeretném őt, de elég hamar szembesültem azzal, hogy minden csecsemőgondozási teendő közül a szoptatás bizonyult a legnehezebbnek. A kevés és helytelen információ hatására volt cumink, cumisüvegünk, teáztattam és időre szoptattam a kisfiam, aminek következtében hamarosan cumizavaros lett a babám és kevésnek bizonyult a tej. Bár a nehézségeket úgy-ahogy leküzdöttük és végül közel mésfél évig szoptattam a fiamat, igazán a második gyermekemmel tapasztaltam meg, hogy mit is jelent a szoptatás.

A lányommal elhatároztam, hogy mindent másképp fogok csinálni és ekkor, az igazán igény szerinti és kizárólagos szoptatás révén tapasztalhattam meg, hogy mennyivel többet jelent a szoptatás a baba megetetésénél. Átélhettem, hogy a szoptatás a babagondozás nagyszerű módja, hogy mennyit segít a babára való ráhangolódásban, hogy általa milyen könnyen és gyorsan megnyugtatható a nyűgös baba, elaltatható az álmos totyogó.

Még a kislányom csecsemőkorában kerültem kapcsolatba a La Leche Ligával, kezdtem bővíteni szoptatási ismereteimet. Nagy részben ennek is köszönhető, hogy a másfél évvel fiatalabb kisöccse születése után részem lehetett a tandemszoptatás csodálatos élményében. Végül mindkét gyerkőc a negyedik várandósságom alatt választotta el magát, most legkisebb fiam az aktív és lelkes szopis.

2003-ban nemzetközi laktációs szaktanácsadói vizsgát tettem, azóta is telefonos és on-line tanácsadást folytatok. Havonta egyszer szoptatós baba-mama csoportomba várom az édesanyákat és babáikat.