Dr. Kun Judit Gabriella

1989-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán. A Gyógyszerkutató Intézetben kezdtem dolgozni, de 1991-től itthon maradtam a sorban érkező gyerekekkel.

1993-ban Érdre költöztünk, és ez döntő fordulatot hozott a szoptatással kapcsolatos hozzáállásomban. Új gyermekorvosunk és a mellette dolgozó védőnők ugyanis – az országban az első között – az igény szerinti, kizárólagos szoptatást hirdették és támogatták. Nagyon sokat tanultam tőlük, és nagyon sokat köszönhetek nekik. Ekkor jöttem rá, milyen döbbenetesen keveset tanítottak az egyetemen a szoptatásról és hogy ez az információhiány volt az oka annak, hogy első két gyermekemet nem sikerült olyan hosszú ideig szoptatni, mint szerettem volna.

Amikor megértettem a megfelelő ismeretek jelentőségét a szoptatás sikerében, legfőbb vágyam az lett, hogy ezeket az ismereteket más édesanyákkal is megosszam. Így aztán boldogan segédkeztem a gyermekorvosunk és a védőnők mellett anyacsoportok szervezésében, a szoptatás népszerűsítésében, a szoptatással, anyatejes táplálással kapcsolatos ismeretterjesztésben.

1995-ben találkoztam a La Leche Ligával, ahová rögtön az első alkalommal azzal toppantam be, hogy ligavezető szeretnék lenni. Végül csak 2001-ben lettem akkreditált csoportvezető, de nem érzem kárbaveszett időnek azokat az éveket, amíg Martinovichné Debulay Bianca csoportjába jártam szorgalmasan. Nemcsak élveztem a csoporttalálkozókat, hanem alkalmam volt rengeteget tanulni Biancától és a többi édesanyától és végre szakirodalomhoz is hozzájutottam.

2001 óta foglalkozom rendszeresen telefonos és e-mailes tanácsadással, 2002 januárjában pedig elindítottam a LLL érdi baba-mama csoportját. 2003-ban tettem le a nemzetközi laktációs szaktanácsadói vizsgát. Azóta dolgozom aktívan a Szoptatásért Magyar Egyesületben.

A LLL-val együtt vallom, hogy a sikeres szoptatáshoz elhatározás, megfelelő információk és támogatás szükséges valamint az, hogy nehézség esetén szakszerű segítséget kapjon az édesanya. Ebben igyekszem segíteni az édesanyákat, és ez a cél vezérel akkor is, amikor a SZME tanfolyamain az egészségügyi szakdolgozókat oktatom.