Dr. Kós Csaba

1956. június 5-én születtem Miskolcon. Nős vagyok, 5 gyermekem van.

Orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szereztem 1982-ben. 1983-1992-ig a miskolci Gyermekegészségügyi Központban (Hajnal Imre Egészésgtudományi Egyetem II. Gyermekgyógyászati tanszék) dolgoztam. 1986-ban tettem szakvizsgálat csecsemő- és gyermekgyógyászatból. 1992-től vagyok az ózdi Almási Balogh Pál Kórház Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa.

Szakmai tevékenységem során kezdettől igyekeztem több területen korszerű szemlélet alapján dolgozni. Különösen az újszülött- és csecsemőellátás területén sikerült jelentősebb eredményt ellérni. Megvalósítottam és kezdettől személyesen végzem a csecsemők ultrahangos csipő diszplázia szűrését. Ellátási területünkön a hagyományos röntgen mellőzésével, orthopéd konzíliárusi háttérrel folytatom ezt a tevékenységet. Eredményeinkről, több ezer vizsgálat birtokában tervezem egy populáció alapú tanulmány elkészítését.

Egy másik terület, ahol figyelemre méltó eredményt könyvelhetek el, a korszerű, bababarát elveken alapuló újszülöttellátás. Tapasztalatainkról 1996-ban a II. Családbarát Konferencián számoltam be. Ezt követően kerültem kapcsolatba hasonló szemléletű kollégákkal és lettem a Szoptatásért Magyar Egyesült tagja. A WHO és az UNICEF bababarát kezdeményezéssel kapcsolatos ajánlásának fokozatos végrehajtásával eljutottunk oda, hogy megpályázhassuk a Bababarát Kórház címet. Jelenleg várományosi cím tulajdonosai vagyunk. Bizonyos mértékű szakmai függetlenségemet kihasználva a gyermekgyógyászat egyéb területén is igyekeztem a tényeken alapuló változtatásokat megvalósítani. E helyen az asthma korszerű kezelését és a szigorú restriktív antibiotikum alkalmazási szemléletemet emelném ki.