Szoptatás világjárvány idején

Kérdések és megoldások – általános összefoglaló

Fontos: a szoptató anyák és babák nagyon különbözőek, a legjobb a személyre szabott tanácsadás. Ha neked nem válnak be az alábbi tanácsok, nem azt jelenti, hogy csupa butaságot írtam itt össze, hanem, hogy a te esetedben többre/másra van szükség!

Alapvető tudnivaló: a COVID-19 járványt VÍRUS okozza, tehát nem hatásosak ellene az antibiotikumok, és sajnos jelen tudásunk szerint az antivirális szerek sem. Ami segít, az a saját immunrendszerünk. A kisbabák immunrendszere éretlen, de szerencsére a SAJÁT édesanya teje ki tudja egészíteni annyira, hogy a védelem teljes értékű legyen.

1. Miért fontos, hogy a baba ne legyen beteg?

Nem vagyok teljesen bolond, hogy leírom ezt a kérdést. Jelen helyzetben ugyanis nem „csak” azért fontos megelőznünk mindenféle betegséget, mert rossz dolog betegnek lenni, hanem azért is, mert az egészségügy rettentően leterhelt: amellett, hogy minden kéz valahol gyógyít és szervez, az egészségügyi dolgozók fokozottan ki vannak téve annak, hogy maguk is betegek legyenek. Vagyis a „szokásos” nátha, középfül-gyulladás, hörghurut és társainak gyógyítása sem szimpla ügy, hiszen az egészségügyi dolgozók egy része most korlátozottan tudja kezelni a kevésbé kritikus problémákat is. És te sem szeretnél a gyerekkel a rendelő tömött várótermében ülni órákig.

TEHÁT: Jelenleg nem csak a koronavírus elleni védelem miatt kiemelten fontos, hogy csökkentsük annak az esélyét, hogy a gyerekünk beteg legyen.

2. Véd a szoptatás?

A szoptatás immunológiai védőhatása még abban az esetben is érvényesül, amikor minden rendben van, nincs világjárvány: a szoptatott babák ritkábban betegszenek meg, ritkábban kerülnek kórházba. Ezt statisztikák bizonyítják.

TEHÁT: Ha valaki azt mondja, hogy „én szoptattam, mégis beteg lett a babám”, vagy azt, hogy „én nem szoptattam, mégsem volt beteg a kisbabám”, ez igaz lehet, de az ő egyéni esete nem cáfolja azt a tényt, hogy sok száz szoptatott baba közül kevesebben betegszenek meg, mint sok száz nem szoptatott baba közül.

3. Hogyan véd a szoptatás?

Ha az anya elkap egy betegséget, gőzerővel kezd dolgozni a saját immunrendszere, élő sejtek és más immunanyagok állnak munkába az adott kórokozó legyőzése érdekében. Amint az anya elkapta a betegséget – már mielőtt a tünetek megjelennének – a szervezete elkezdi termelni az immunanyagokat, melyek az anyatejen keresztül eljutnak a babához, már akkor, amikor még senki nem tudja, hogy az anya beteg. Mire az anya tüneteket mutat, addigra szinte biztos, hogy a baba is megkapta a fertőzést, így nincs értelme a babát elkülöníteni abból a célból, hogy az anya ne fertőzze meg!

TEHÁT: Az anya és a baba elkülönítése járvány esetén különösen kockázatos, akkor még inkább, ha az anya elkapta a betegséget. A baba tápszerből vagy más anya tejéből nem fogja azt a védelmet megkapni, amit saját anyja tejéből megkaphat. A baba maradjon az édesanyjával, akkor is, ha az anya beteg.

4. Mennyi anyatej kell ahhoz, hogy érvényesüljön a védőhatás?

Minél több, annál jobb, de a kicsi is sokat számít. Fontos tudni, hogy az elválasztás időszakában – vagyis akkor, amikor a baba már nem csak anyatejes – megnő az anyatej immunanyag-tartalma.

TEHÁT: Ha már csak kevés anyatejet kap a baba, annak is van védőhatása.

5. Hogyan fokozhatom a tejmennyiséget?

Alapesetben: minél több tej fogy a mellből, annál több tej fog termelődni. Leggyakrabban azért nincs elég tej, mert a baba nem szopik elég gyakran, elég hosszan, elég hatékonyan. Ha a gyakori szoptatás nem elég hatásos, vagy nem megoldható, akkor fejéssel lehet a tejmennyiséget fokozni. A pótlást add szondával vagy SNS segítségével, így a baba nem fogja elutasítani a melled, és minden csepp anyatejhez hozzá fog jutni. TEHÁT: Szoptass minden alkalommal, ahányszor csak a baba jelzi, hogy szopna! Ha aluszékony a babád, ébreszd 2-3 óránként. Ha kell, fejj gyakran és kitartóan.

6. Mi okozhatja azt, hogy nem kerül elég gyakran mellre a baba?

– Az a hiedelem, hogy a gyakori szoptatással elkényezteted, elrontod, hasfájóssá teszed, és így tovább.
– Cumihasználat
– Fölösleges hozzátáplálás, itatás
– Aluszékonyság

TEHÁT: Szoptass nagyon gyakran, ne használj cumit, cumisüveget, ne itasd-etesd a babát mással fél éves kora előtt, csak akkor, ha nem elég az anyatej. Ha aluszékony, ébreszd, ne teljen el három óránál több a nappali időszakban két szoptatás között.

7. „Kimerít a sok szoptatás…”

Ha önmagában a szoptatást fárasztónak érzed, akkor nem helyezkedsz el elég kényelmesen. A szoptatás a legjobb alkalom a pihenésre, sőt: aludni is lehet közben. Mielőtt hozzáfogsz, keress olyan kényelmes testhelyzetet, amiben akár aludni is tudnál. Csak ezután vedd magadhoz a babát, akinek általában mindegy, hogy te ülsz-e vagy fekszel, ha magad felé fordítod, és jól megtámasztod a testét.

TEHÁT: A szoptatás fárasztó, ha kényelmetlenül helyezkedsz el, pihentet, ha kényelmesen helyezkedsz el. Választhatsz!

8. „Nem érek rá sokat szoptatni a háztartási munka mellett.”

A legjobb, ha ezt a kérdést újra megbeszéled a családoddal, hiszen a szoptatás ebben a helyzetben sokkal fontosabb, mint eddig gondoltuk. Mivel minden eset más, most csak egyetlen javaslatot teszek: használj hordozókendőt, hordozás közben lehet szoptatni és dolgozni (porszívózni, ruhát hajtogatni, kutyát sétáltatni) egyszerre.

TEHÁT: Hívd össze a családtagokat, és beszéld meg velük, hogyan tudnák kivenni a részüket a ház körüli feladatokból, hogy neked több lehetőséged legyen szoptatni. Ez nem lehetséges? Biztos? Egészen biztos?

9. Ha már elapadt a tejem, vissza tudom hozni?

Itt is érvényes a „minél több tej fogy a mellből, annál több fog termelődni” elv. Sokan újra tudják indítani a tejtermelést, akkor is, ha már hónapok óta nem szoptatnak, és azok közül is sokan el tudják indítani, akik soha nem szoptattak. Ha a baba még hajlandó szopizni, tedd mellre minél többször, és a pótlást szonda vagy szoptanít (SNS) használatával add neki.

TEHÁT: A tejet bármikor vissza lehet hozni, ha elszánod rá magad. Ha érdekel, nézz utána a „relaktáció” és az „indukált laktció” keresőszókkal.

10. Betegen is szabad szoptatni?

Szinte biztos, hogy betegen is szoptathatsz! Sajnos rengeteg tévhit él ezzel kapcsolatban. Valójában csak néhány olyan betegség létezik, ami mellett tilos a szoptatás. A COVID-19 okozta betegség nem ilyen: nem anyatej útján fertőz. Ha az anya lázas, szoptathat.
Ha röntgenvizsgálatot, MR vagy CT vizsgálatot végeztek nála (kontrasztanyag nélkül), biztosan szoptathat. (Bizonyos kontrasztanyagok mellett nem szabad szoptatni.)
Ha gyógyszeres kezelést kap, nagy eséllyel szoptathat. (A legtöbb gyógyszer mellett lehet szoptatni. Ha bizonytalan vagy, kérd laktációs tanácsadó segítségét, vagy nézz utána az e-lactancia.org oldalon.)
Ha a baba kórházba kerül, menj vele! Te vagy az egyik legfontosabb gyógyszer számára. Ha te kórházba kerülsz, fogjatok össze a családdal és az egészségügyi dolgozókkal annak érdekében, hogy a baba veled lehessen, vagy, ha ez semmiképp nem lehetséges, a te lefejt tejedet kaphassa.

TEHÁT: Szoptathatsz betegen is, ritka kivételektől eltekintve. A család ápoljon téged, ne azzal próbáljanak segíteni, hogy leveszik a válladról a szoptatás terhét!

Ha további segítségre van szükséged, keress tanácsadót az ibclc.hu oldalon.

Ha bennem bízol, segítek online tanácsadás formájában (Skype vagy Messenger), illetve telefonon. A korlátozások feloldása után személyes tanácsadást is vállalok.
Itt találsz meg: www.szody.hu