Miért fontos az anyatej?

Magyar és nemzetközi szakmai szervezetek (WHO, AAP, MGYT) ajánlásai szerint a csecsemők optimális táplálásának módja a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás, amely 6 hónapos kor után folytatódjék a hozzátáplálás megkezdése mellett a gyermek 1-2 éves koráig, vagy amíg azt a anya és gyermeke is igényli. Az alacsony születési súlyú koraszülöttek számára ennek az ajánlásnak a figyelembe vétele még fontosabb!  Adott esetben életmentő lehet, hogy mit és mikor kap a baba.

Számos nemzetközi kutatás bizonyítja, hogy az anyatej bizonyos összetevői védő hatással vannak a koraszülötteket leginkább fenyegető betegségek ellen, mint az IVH, ROP, NEC, BPD, sepsis.

Érett, egészséges újszülöttek esetében az anyák több mint 90%-a kezdi meg a szoptatást, szerencsére hazánkban a legtöbb nő számára ez a táplálás és gondozás természetes módja. Koraszülés esetén más a helyzet. Az édesanyákat sokszor testileg és lelkileg is felkészületlenül éri gyermekük hirtelen, váratlan megérkezése. Sokan még el sem gondolkodtak azon, hogyan is szeretnék majd táplálni gyermeküket. Fontos ezért tudni, hogy számos jótékony hatása van az anyatejes táplálásnak, és koraszülöttek esetében összehasonlíthatatlan előnyt jelent a tápszer adásával szemben.

Az anyatej jótékony hatásai

  • az 1500 g alatti születési súyú koraszülöttek gyorsabban híznak, jobban fejlődnek
  • az őket leginkább fenyegető súlyos betegségek, a ROP, NEC, BPD, PVL, CP esélye csökken
  • folyamatos passzív védelemben részesíti a gyermeket (akár 1,5-2 éves korig!)
  • csökkenti a gyomor-bélhurut, felső és alsó légúti, húgyúti fertőzések, középfülgyulladás, és a súlyos véráram fertőzés kialakulásának az esélyét
  • csökkenti az elhízás, a magasvérnyomás, a cukorbetegség  kockázatát
  • 6 hónapig kizárólag szoptatottak között később ritkábbak bizonyos daganatok, allergiás megbetegedések, krónikus bélbetegségek
  • optimális a száj, fog beszéd fejlődése
  • magasabb IQ-t okoz

Ha az anya fej és szoptat, az ő esélye is csökken az emlőrák, a petefészekrák, a csontritkulás, a szív- és érrendszeri betegségek, a kettes típusú cukorbetegség, az elhízás valamint az Alzheimer-kór kialakulására!

Szerző: Dr. Sztahovits Petra csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, laktációs szaktanácsadó IBCLC