Donor anyatej

Ki kaphat donor anyatejet?

Anyatej receptre

A csecsemő 8 hónapos koráig a gyermekgyógyász szakorvos, illetve házi(gyermek)orvos rendelése alapján jogosult térítésmentesen anyatejellátásra.
A megfelelő növekedés, fejlődés és egészség elérése érdekében az édesanya saját teje az optimális választás a csecsemők táplálására. Ha az anyának nem elég a teje, a második legjobb alternatíva a donor anyatej, a legutolsó lehetőség pedig a speciálisan összeállított tápszer.

Melyik baba kaphat donor anyatejet?

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól (Ebtv.) és végrehajtásáról rendelkező 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 5. § (3) bekezdésében foglaltak szerint térítésmentes anyatejellátásra jogosult:

a) koraszülött
b) kis súlyú újszülött
c) érett újszülött és csecsemő, ha
súlyos:
– táplálkozási allergiában,
– felszívódási zavarban,
– hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és az anya saját tejével táplálni nem tudja.

Melyik anya kaphat donor anyatejet?

Az 1. §-ban foglalt eseteken túl térítésmentes anyatejellátásra jogosult a csecsemő, ha az anya:
a) fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra,
b) olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
c) olyan gyógyszert szed, amely szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
d) súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
e) pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
f) a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyja.

Mennyit kaphat?

Egy-egy csecsemő számára maximum annyi anyatej adható ki amennyit az orvos felírt. Mivel azonban a kiadható anyatej mennyisége mindig a készlettől, tehát az anyatejadó anyák által leadott anyatej mennyiségétől függ, ezért nem garantálható minden esetben, hogy azt a mennyiséget ki tudják adni.

Letölthető tájékoztató

Hogyan lehetek anyatej donor?

Az adományozni szándékozó édesanyának a következő vizsgálatokra van szüksége ahhoz,hogy rászoruló kisbabáknak adhasson tejet:

 1. HIV-teszt: Az anyatejgyűjtő állomáshoz tartozó kórházban helyben elvégzik a vérvételt. 1 évnél nem régebbi negatív lelet szükséges!
 2. Wasserman/Lues szűrés: A várandósság alatt megtörténik a szűrővizsgálat. 1 évnél nem régebbi negatív lelet szükséges!
 3. Hepatitits-B és C vírus szűrés: A HBsAg szűrés a várandósság alatt megtörténik, probléma esetén C-re is szűrnek. Nem kötelező vizsgálatok anyatejadás szempontjából.
 4. Tüdőszűrés: Ez a mellkasröntgen vizsgálat, amelyet a helyi szűrőállomáson,háziorvosi beutalóval végzik el. 1 évnél nem régebbi negatív lelet szükséges. A mellkasröntgen után lehet szoptatni, fejni nem szükséges emiatt!
 5. Székletvizsgálat: Az anyatejgyűjtő állomáson leadhatja a mintát. 1 hónapnál nemrégebbi negatív lelet szükséges!
 6. Bőrgyógyászati megtekintés: A védőnője adhat ki igazolást arról, hogy Önnek nincs bőrproblémája, ellenkező esetben bőrgyógyászati vizsgálat szükséges. 1 hónapon belüli negatív lelet szükséges.
 7. Fejés: Az állomáson elmagyarázzák a fejés módját, eszközöket is biztosítanak a fejéshez szükség esetén, steril poharakat pedig mindig adnak a tároláshoz. A tejet fagyasztani nem szabad, 4 °C-on, hűtőben kell tárolni!
 8. Eljuttatás a bankba: A lefejt letejt heti 3 alkalommal az állomás kollégája elszállítja az anya otthonából az anyatejgyűjtő állomásra.
 9. Az anyatej ellenőrzése: A leadott tejet mikrobiológiai vizsgálatokkal ellenőrzik.Megvizsgálják, hogy nem higított-e? Ezt követően pasztörizálják,így biztosítják a legesendőbb babák maximális biztonságát.
 10. A fáradozás megtérül: A segítségért a donor édesanyák adómentes juttatásban is részesülnek. 1 liter tej ára 2700 Ft!

Az fenti információk a Heim Pál Országos Gyermekgyógyintézet Anyatejgyűjtő Állomására vonatkoznak. A szükséges vizsgálatok területenként minimálisan eltérhetnek. Keresse védőnőjét kérdéseivel!

Letölthető tájékoztató

Miért biztonságos a donor anyatej?

 1. Egészséges donorok: A donor anyák egészségesek, nem isznak, nem dohányoznak, nem szednek olyan gyógyszert, amely veszélyes lehet a babára a tejbe jutva.
 2. Orvosi vizsgálatok: Tesztelik őket különböző fertőzésekre, mint a HIV,szifilisz, tuberculosis, és egyéb vírusok és baktériumok. Orvos ellenőrzi, nincs-e bőrbetegségük.
 3. Higiénia: Az édesanyák szigorúan betartják a tisztaságot/higiéniát a fejés során, steril tárolóedényt kapnak a tejbankoktól, amibe fejnek.
 4. 100% kontroll: A lefejt tej minden mintáját ellenőrzik, hogy nincs-e benne kórokozó, ami veszélyes lehet a sérülékeny kisbabákra nézve.
 5. Tilos higítani: A leadott tejet ellenőrzik, nincs-e higítva.
 6. Hőkezelés: A leadott tejet hőkezelik: olyan technikával pasztörizálják, hogy ne legyen benne kórokozó, de az immunológiai védelmet és optimális táplálást biztosító összetevők megmaradjanak benne.
 7. Szigorú kritériumok: Csak akkor adható anyatej, ha a leadott anyatej minta és az anya is megfelel a szigorú feltételeknek.

A fertőzésveszély miatt csak ellenőrzött donor anyától fogadjon el anyatejet!

Letölthető tájékoztató

A mellszívók tisztítása

A fejés a kisbaba anyatejjel való ellátásának egy lehetséges módja. A mellszívó alkatrészeinek tisztán tartása nagyon fontos, mert a mellszívó alkatrészein visszamaradt anyatejben a baktériumok gyorsan szaporodnak. Ha a baba koraszülött vagy más egészségügyi nehézsége lenne, az egészségügyi ellátószemélyzet egyéb ajánlásokat is tehet az anyatej biztonságos fejésére vonatkozóan.

Részletes letölthető tájékoztató

A fejésről és az anyatej tárolásáról

További információ: itt

Hol vannak anyatejgyűjtő állomások?

A térképet a Melletted a Helyem Egyesület készítette.