Min múlik a baba táplálása?

Köztudott, hogy a szoptatás a csecsemőtáplálás optimális módja, de vajon min is múlik valójában, hogy anyatejen vagy tápszeren nő fel egy csecsemő?

„Szerencsém volt!” – mondja sok sikeresen szoptató édesanya. Valóban a véletlen műve volna, hogy termelődik-e elegendő tej, és sikerül-e legyőzni a nehézségeket? Természetesen nem! Minden bizonnyal köze van hozzá a szerencsének is – hiszen adódhatnak különösen nehéz, embert próbáló helyzetek –, de korántsem olyan mértékben, mint sokan gondolják.

Az ellenkező véglet, amikor azt állítja valaki, hogy minden édesanya tud szoptatni, ha akar. Bár így lenne! Ám sajnos nem sikerül mindenkinek, aki szeretné. Igaz, a fejlett ipari országokban nagyságrendekkel több nőnek okoz gondot a szoptatás, mint a fejlődő országokban, és ennek igen szerteágazó okai vannak.

Annyi bizonyos, hogy a biológiai adottságokon és az elhatározáson túl helyes információkra és támogatásra van szüksége az édesanyának ahhoz, hogy elérje szoptatási céljait. Más oldalról pedig alapvető, hogy eltávolítsuk az útból azokat az akadályokat, amik negatívan befolyásolják a szoptatást.Ezek közé tartoznak egyrészt az egészségügyi szakemberek által, sajnos, még mindig gyakran hangoztatott, elavult ismeretek, másrészt a szoptatást és anyatejet helyettesítő termékek népszerűsítése.