Miért kell védeni a szoptatást?

Megengedhetetlen, hogy gyermekeink egészségét gazdasági érdekek befolyásolják, ezért fogadta el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 119 tagállama – köztük Magyarország – 1981-ben Az anyatejet helyettesítő anyagok forgalmazásának nemzetközi kódexét, amelynek alapvető célja a szoptatás védelme és ösztönzése.

A kódex előírásai ajánlás jellegűek, s azokat az alapvető, minimális feltételeket tartalmazzák, amelyeket a nemzetközi közösség a gazdasági érdekeiket érvényesíteni próbáló tápszergyártó cégek nyomása mellett el tudott fogadtatni. A kódex minden olyan termékre kiterjed, amelyet az anyatej, illetve a szoptatás helyettesítésének céljából hoznak forgalomba. Ide tartoznak a tápszerek, más tejek, tejpépek, bébiételek és bébiitalok, de a cumik és a cumisüvegek is, amelyek használata megzavarja a csecsemő természetes szopástechnikáját. A kódex nem avatkozik bele ezen termékek gyártásába és értékesítésébe, csak népszerűsítésük módját szabályozza.

A tudományos kutatások és széleskörű nemzetközi tapasztalatok alapján a WHO és az UNICEF azt javasolja, hogy a csecsemőket hat hónapos korukig kizárólag szoptassák, és a szoptatást lehetőség szerint folytassák kétéves korig megfelelő mennyiségű és összetételű élelmiszerekkel kiegészítve, mivel az anyatej a legideálisabb táplálék a csecsemők számára, amely felvértezi a gyermek szervezetét számos betegség és allergia ellen.