Mi nehezíti a szoptatást?

Sokan gondolják úgy, hogy rájuk nincsenek hatással a reklámok, vagy, hogy egy újsághirdetés, egy matrica vagy egy adag tápszerminta nem befolyásolja a szoptatás kimenetelét. A számok, tapasztalatok és kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy ez koránt sincs így. A legelkötelezettebb szoptató anyát is elbizonytalaníthatják a reklámok és „táplálási tanácsadó” füzetek, amik azt sugallják, hogy – az egyébként teljesen normális! – nyűgösebb időszakok azt jelzik, hogy „már nem elég a kisbabának az anyatej”.

A problémák másik forrása, hogy az édesanya nem kap szakszerű segítséget, ha szoptatási problémái adódnak. A segítség sokszor abban merül ki, hogy tápszerreceptet kap, vagy azt javasolják, síró, nyugtalankodó babájának adjon inkább cumit, akkor majd nem akar állandóan szopni. A cumi és a tápszer kiegészítés azonban csökkenti a szopási időt, ami az anyatej mennyiségét és a szopási kedvet is csökkenti, így a kezdetben alkalmanként adott tápszer gyorsan rendszeres pótláshoz, majd pedig az anyatej teljes elapadásához vezet. Előfordulnak olyan helyzetek, amikor átmenetileg valóban pótlásra van szüksége egy kisbabának. Ilyenkor azonban cumisüveg helyett szoptatásbarát módszerrel kellene kapnia a kiegészítést, és fontos, hogy az édesanyát arról is felvilágosítsák, hogyan növelheti az anyatej mennyiségét, és hogyan térhet vissza a kizárólagos szoptatáshoz.

A magyarországi adatok azt mutatják, hogy 4 hónaposan a csecsemők 49%-a már tápszert vagy más kiegészítést is kap az anyatej mellett, és 6 hónapos korra ez az arány 66%-ra nő, holott a hazai és nemzetközi szakmai ajánlások szerint az volna ideális, ha hat hónapos korukig csak anyatejet kapnának a kisbabák. Az eseteknek csupán kis részében van szükség azért tápszerre, mert az anya nem tud szoptatni vagy nincs elég teje. Még kisebb azoknak a kisbabáknak a száma, akiknek szoptatása – anyagcsere betegség miatt – ellenjavallt.