Bűntudat keltés?

A szoptatást teljes szívből támogató egészségügyi szakemberek gyakran azzal a félelemmel találják magukat szemben, hogy ha a mesterséges táplálás veszélyeiről beszélnek a szülőknek, akkor bűntudatot keltenek azokban, akik ezt a táplálási módot választják.

A felmérések azonban azt mutatják, hogy a nem szoptató anyák nem éreznek bűntudatot, hanem úgy érzik, azt tették, ami számukra helyes volt.

A legtöbb egészségügyi szakember úgy gondolja, semleges álláspontra kell helyezkednie, amikor a táplálási módról beszél, hogy ne gyakoroljon nyomást az anyára. A szülőknek azonban joguk van hallani a tényeket, hogy azután meghozhassák a saját döntésüket. A bűntudatkeltéstől való félelem elég gyenge kifogás, miközben megfosztjuk az anyát attól, hogy megalapozott (informált) döntést hozzon.

Furcsa, hogy senki nem fél a bűntudatkeltéstől, amikor a dohányzás ártalmairól, a védekezés nélküli szexről, a gyerekülés használatáról, a kábítószerekről vagy az elhízásról van szó.
Ahhoz, hogy a szülők megalapozottan választhassanak, minden információt meg kell kapniuk azokról a kockázatokról, amelyek a szoptatással elkerülhetők. Egy anya döntésének arról, hogy szoptatni fog vagy nem, hosszú távú hatásai lesznek gyermeke egészségére. Ha a nők teljes körű felvilágosítást kapnának a kockázat:haszon arányairól, a szoptatást választanák.

Az egészségügyi szakemberek kötelessége, hogy a szülőket ellássák mindazokkal az információkkal, amelyek a megalapozott döntéshez szükségesek. Csak ilyen körülmények között lehetünk biztosak abban, hogy az az édesanya, aki a mesterséges táplálást választja, valóban azért teszi, mert ez a megfelelő a számára.