Czákné Varga Ildikó bemutatkozása

Következő bemutatkozónk Czákné Varga Ildikó, a Szoptatásért Magyar Egyesület elnökségi tagja. Fogadjátok szeretettel:

-Mondanál pár szót magadról, családodról?

28 éve dolgozom területi védőnőként. 20 éve költöztünk a családommal Borsod megyéből a főváros mellé. Felnőtt gyermekeim vannak, a fiam 25, a lányom pedig 20 éves. Immár 17 éve dolgozom Óbudán. 2011-ben és 2018-ban Nagyváros kategóriában az Év védőnőjének választottak. Körzeti munkám mellett szoptatás támogatással foglalkozom magán praxis keretein belül Budapesten és környékén.

-Hogyan, mikor döntöttél úgy, hogy szeretnél szoptatási tanácsadó lenni?

Úgy 10 évvel ezelőtt egyre többször fogalmazódott meg a gondolat, hogy a szoptatás támogatással, kötődő neveléssel behatóbban foglalkozzak, mert úgy éreztem, hogy az ismereteim nem elég naprakészek ezzel kapcsolatban. Amikor a fiam elkezdte az egyetemet, elhatároztam, hogy én is visszaülök az iskola padba. Hálás vagyok a férjemnek és a gyerekeimnek, hogy támogattak ebben, 2019-ben megszereztem a diplomát, és nemzetközi vizsgát is tettem.

-Mik a céljaid a munkádban?

Szoptatási tanácsadó védőnőnek lenni nagyon más. Nem tudom otthon hagyni egyik kompetenciámat sem. Védőnőként viszem magammal a szoptatási tanácsadót, és fordítva is, így komplexebb ellátást tudok nyújtani a hozzám forduló édesanyáknak. Hiszem, hogy ha hiteles és naprakész információkat kapnak tőlem, megerősödnek szülői kompetenciájukban, és kevésbé bizonytalanodnak el ebben a számukra teljesen ismeretlen élethelyzetben.

-Hogyan képzeled el az elnökség és az egyesület elkövetkezendő időszakát?

Szeretném ha az Egyesület tagsága egyre több, a szoptatásban elkötelezett anyával és szakemberrel bővülne. Közös célunk az egyesület elnökségi tagjaival, online és személyes képzések, konferenciák szervezése. Szeretnénk az Egyesület honlapján és a közösségi médiában felhívni a figyelmet arra, hogy a szoptatás a biológiai norma, a gyermekek és az édesanya életének is meghatározó építőköve.