Rózsa Ibolya

Rózsa Ibolya fényképeRózsa Ibolya vagyok, háromgyermekes édesanya, LLL-önkéntes szoptatási tanácsadó, IBCLC laktációs szaktanácsadó.

Az első kisfiam Amerikában született. Őt a szoptatással kapcsolatos első nehézségek és néhány rossz tanács hatására négyhónapos korában már nem szoptattam. Amerikában nagyon könnyű volt tápszerhez jutni: a szupermarketek polcai roskadoztak a különböző márkájú és kiszerelésű csecsemőtápszerektől, csak le kellett emelni egyet. Néhány hónappal később találkoztam a La Leche Ligával és megtudtam, hol rontottam el a dolgot. A La Leche League International a világ legtekintélyesebb szoptatást segítő non-profit szervezete. Képzett csoportvezetői olyan édesanyák, akik maguk is szoptatták gyermekeiket, így a tudományos ismereteken túl saját tapasztalatuk is hozzájárul ahhoz, hogy hatékony segítséget tudjanak nyújtani a szoptatási problémával küzdő mamáknak. Munkájukat önkéntesként, ingyen végzik.

Önkéntes munkám során telefonon segítek a hozzám forduló édesanyáknak, valamint havonta egyszer baba-mama csoportot vezetek Esztergomban.

Mivel szerettem volna a szoptatási tanácsadást az önkéntes munkán túl hivatásomnak is választani, 2002. nyarán -Magyarországon másodikként - letettem a legmagasabb szintű, nemzetközi laktációs szaktanácsadói (IBCLC) vizsgát. Jelenleg magánpraxisban dolgozom, lakásukban látogatom meg a segítséget kérő családokat, tanfolyamokon korszerû szoptatási ismereteket oktatok, rendezvényeken meghívott elõadóként veszek részt.

A 2002-2012 között töltöttem be az IBLCE vizsgabizottság magyarországi koordinátori tisztségét. Feladatom az IBCLC-vizsga iránt érdeklődők tájékoztatása, a vizsgák megszervezése és lebonyolítása volt. Jelenleg az Egyesületen belül működő IBCLC Laktációs Szaktanácsadók Magyarországi Csoportjának vezetője vagyok.