Segítség a kórházi munkában

Frissen diplomázott védőnőként munkába állni egy olyan intézmény szülészetén, mely az elsők között szerezte meg a Bababarát Kórház címet, nagy kihívást jelentett. Éppen a kollégák hatalmas ismerete és mindennapos gyakorlata, amivel a nálunk megszült édesanyákat és gyermeküket támogatták, ösztökélt arra, hogy én is szélesítsem ismereteimet a szoptatás, az anyatejes táplálás területén.

Eközben találkoztam a Szoptatásért Magyar Egyesülettel és szereztem tudomást a Semmelweis Egyetemen induló képzésről, melyre sok támogatást, biztatást kapva jelentkeztem. Ezúton is köszönet érte mindenkinek!

A képzés nagyon jó hangulatban telt, közvetlen kapcsolatot sikerült kiépíteni mind a csoporttársakkal, mind oktatóinkkal. Hiszen mindegyikünket egy cél vezetett, hogy az anyatejes táplálást a lehetőségeinkhez képest, és néha még egy kicsit azon túl is, támogassuk. Egy-egy hosszúra nyúló képzési nap vagy hétvége után is úgy tért haza az ember, hogy ma is megérte ott lenni, mert sok hasznos információval lettünk gazdagabbak.

A képzés végeztével nemcsak a saját, kórházi védőnői munkámat tudom még magasabb színvonalon teljesíteni, de az ott megszerzett tudásomat most már át tudom adni azoknak a kollégáknak a kórházban és a területen, akiktől korábban én is sok mindent tanultam. Nagyon szívesen veszik az új és szakszerű, tényszerű ismereteket, amiket egy-egy helyi továbbképzés során át tudok nekik adni. Jó azt tapasztalni, hogy már ők is bevezetik a mindennapjaikba azokat az ismereteket, amiket én korábban a képzés során szereztem és azóta hozzájuk is sikerült eljutatnom, eljuttatnunk. Így együttes erővel tudjuk támogatni az édesanyákat a szoptatás, az anyatejes táplálás terén.

Csépke Anikó, IBCLC, kórházi védőnő