Magamnak tanulok

Közel 7 éve kezdtem el saját élményeimre és tapasztalataimra támaszkodva segíteni a szoptató anyákat. Önkéntes segítőként, saját kereteimen belül is élmény volt az édesanyákat hozzásegíteni a sikeres szoptatás élményéhez, de hamar rá kellett jönnöm, hogy a korrekt szoptatástámogatás bizony komoly tudomány, amihez rengeteg elméleti és gyakorlati tudásra van szükség.

Ekkor határoztam el, hogy felkészülök az IBCLC vizsgára, hogy többet adhassak a mamáknak. Magam is meglepődtem, amikor először olvastam a vizsga témaköreit és követelményeit: ez a vizsga olyan magas szintű tudást feltételez, amit egyedül, magyar szakirodalmakból megszerezni lehetetlen. Így éveken át autodidakta módon csipegettem a tudásmorzsákat, a vizsga lehetősége pedig távoli álommá halványult.

De ezen a képzésen mégsem csak tudást kaptam, hanem egy új szemléletmódot, ami támogatja az édesanyákat, családokat abban, hogy az általunk átadott hiteles információk birtokában meghozhassák döntéseiket, megtalálják saját útjukat és magabiztos szülők lehessenek. Végül, de nem utolsó sorban rátaláltam egy olyan támogató közösségre, amelyben valóban mindenki egy célért küzd, és legalább olyan lelkesen segítjük egymást, mint a hozzánk forduló családokat.

Molnárné Fórizs Katalin, IBCLC