Tejkiütés és túletetés

Kérdés

Tisztelt Tanácsadó!

Kisfiam 5 hetes, kb egy hete csúnya kiütések jelentek meg rajta: mindenki - védőnő, gyerekorvos, ismerősök - azt mondják, tejkiütés, ami azért alakult ki, mert a kisfiam sokat szopizik és a fejletlen bélrendszere még nem tudja lebontani a tejfehérjéket és mindenki azzal zaklat (mert nekem ez zaklatást jelent), hogy ne szoptassam a gyereket olyan sűrűn, mindenképp várjam ki a 3 órát két szopi között, mert annyi idő kell, hogy kiürüljön a gyerek gyomra. Ezzel szemben vannak napok, amikor a fiam fittyet hány a rendszeres időközökre és 2 vagy másfél óránként jelzi az éhségét (tömködi a kezét a szájába, nyújtogatja a nyelvét, forgatja a fejét, ha pedig nem kap enni, vigasztalhatatlan sírásba kezd. Ma megpróbáltam betartani a háromórás időszakokat, de annyira sírt és én annyira sajnálom, nem tudom mit tegyek. Ön mit gondol? Tényleg vannak olyan kisbabák akiknél nem működik az igény szerinti szoptatás? Vagy én nem értelmezem jól a fiam jelzéseit és lehet, hogy akkor is mellre teszem, amikor esetleg más baja van? Nagyon szeretném sokáig szoptatni, de nem tudom fog-e menni, ha a gyerekem nem akkor kap enni, amikor ő szeretne.
Még annyit hozzátennék, hogy 3700g volt, amikor a kórházból kijöttünk, egy hónap elatt 4720g lett-a gyerekorvos azt mondta, kicsit túletetem. Van ilyen anyatejes babáknál hogy túletetés?
Válaszát előre is köszönöm
Üdvözlettel
I.V.

Válasz

Kedves V!

Szeretném megerősíteni abban, amit eddig tett. A baba fejlődése remek, szoptatott babát nem lehet túletetni, és Ön nagyon is jól teszi, hogy mindig megszoptatja, amikor a baba kéri. Ez az igény szerinti etetés. Amikor a baba sűrűbben kér, több tejre van szüksége, és mivel a tej jelentős része szoptatás alatt termelődik, gyakoribb szoptatással tudja kielégíteni a növekvő igényeket. Ha nem rakná gyakrabban mellre, mitől lenne több tej? Nagyon is jól teszi, hogy nem hagyja őt sírni! Miért kellene kínozni a csöppséget? Azért, hogy ne legyenek az arcán teljesen ártalmatlan tejkiütések? A tejkiütés a babák többségénél kialakul, majd minden kezelés nélkül el is múlik. Nem érdemes azzal foglalkozni, mikor ürül ki a gyerek gyomra. Ha szoptatás után hamarosan jelentkezik, akkor ugyanarra a mellre tegye vissza, amelyikből előzőleg viszont hosszabb idő telik el, kb. egy óránál több, jöhet a másik mell.

Ne aggódjon, anyai ösztönei eddig is jól működtek, ezt igazolj a baba kifogástalan fejlődése.

Üdvözlettel:
W. Ungváry Renáta, IBCLC laktációs szaktanácsadó