Szoptatásbarát cumi?

Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy milyen cumisüveget és rá való cumit vásároljunk, ha nem szeretnénk, hogy a baba hozzászokjon és a mellből már ne szopja meg a kellő mennyiséget. Sajnos semmiféle utalást nem találtam márkára, helyre. Az általában kapható cumisüvegeken túl nagy lyuk van, régen úgy tudom, mindenki saját maga "égethetett" egy tűvel akkora lyukat, ami épp megfelelő.
A választ előre is köszönöm!
F.T.

Válasz

Kedves T!

Leveléből nem derül ki, hogy még éppen csak várják a babájukat vagy már megszületett és - valamiért - pótlásra van szüksége. Amennyiben még a baba születése előtt állnak, szeretném felhívni a figyelmét, hogy egy szoptatott babának nincsen szüksége semmilyen cumira vagy cumisüvegre. Jó cumi nem létezik és ez nem azért van, mert nem tudnak gyárilag megfelelő méretű lyukat készíteni rá, hanem azért, mert a cumit, cumisüveget egészen másképpen kell szopni, mint az anyamellet. A cumizavarnak nem az a lényege, hogy a baba ellustul, mert a cumi túl nagy lyukán túl gyorsan folyik a tej, hanem az, hogy a cumi megzavarja a baba szopási technikáját. Ha a baba azután úgy próbál szopni a mellből, ahogyan a cumisüvegből szopott, egyrészt kisebesítheti az édesanya mellbimbóját, másrészt nem lesz elég hatékony, így fáradozásaiért cserébe nem jut elegendő tejhez.

Amennyiben kisbabájuk már megszületett és valamiért a szopáson kívül pótlást is kap, akkor kérem, írja meg a részleteket, hogy megbeszélhessük, milyen alternatív módszerekkel kaphatná a baba a plusz tejmennyiséget, hogyan lehet növelni az anyatej mennyiségét, hogyan lehetne fokozatosan elhagyni a pótlást és visszatérni a kizárólagos szoptatásra.

Üdvözlettel:
Juhász Judit, IBCLC laktációs szaktanácsadó