Szoptatás várandósság alatt

Kérdés

Tiszelt Tanácsadó!
A kislányom most 27 hónapos és továbbra is kitartóan szopizik. A problémám is ezzel kapcsolatos. Úgy tűnik várjuk a kistesót. Orvos még nem erősítette meg, de úgy 6 hetes lehet a baba.
Amióta terhes vagyok, a kislányom még gyakrabban kér cicit, igaz csak cumizásra meg alváskor, na meg sokkal anyásabb bár mindig anyás volt.
Kicsit kezd terhessé válni a szoptatás, elég érzékeny a mellem. De a kicsi nagyon ragaszkodik hozzá. Úgy gondoltam legalább az éjszakai alvásnál hagyjuk el a szopit a kórházi éjszakák miatt. Már úgy alszunk pár hete, hogy a mi ágyunk mellett alszik saját ágyán. Mellettem alszik el szopin és ha felébred éjszaka szól, mellé fekszem cicizik és alszik tovább. Szóval megbeszéltük, hogy anyának fáj a cici, éjjel anélkül alszik ügyesen stb. Aztán elaludt szopás közben és az első ébredésnél kész voltunk. Sírt, ő nem akar ügyes lenni, most kell stb, hagytam kicsit, nyugtatgattam, de feladtam. Azóta próbálok tovább az eszére hatni beszélgetünk róla. Sír is, hogy egyedül akar aludni, nem kell cici, de aztán mégis. Úgy érzem meg akar felelni nekem de még nem tud.
Mi lehet erre a megoldás? Mit tanácsol?

Attól is félek, hogy felborul a nyugodt alvása, ha erőszakos leszek, kb. egy hónapja szobatiszta is, ezt is féltem. Persze ezek lehet, hogy alaptalan feltevések és csak én hiszem hogy ennyire megviselhetné.
Milyen jelei lehetnek, ha elválasztja magát egy gyerek? Lehet ösztönözni valamivel? Érdemes teljesen elválasztani? Mennyire kell sietni ezzel?

A másik pedig a tandem szoptatás. Van-e erről valami irodalom amit ajánlani tud? Amiben a leglényegesebb tudnivalók benne vannak amit a gyakorlatban tudni kell róla?
Üdvözlettel: K.M.

Válasz

Kedves M!

Először is gratulálok a kisbabához és szeretném megnyugtatni: kislánya viselkedése teljesen normális, sőt eléggé általános. Gyakori, hogy az édesanya abból veszi észre, hogy újra babát vár, hogy a nagyobbik gyerek bújósabbá, anyásabbá válik. Valahogy megérzik.

Teljesen meg tudom érteni, hogy terhessé vált a szoptatás, hiszen a mellbimbó ilyenkor valóban nagyon érzékeny tud lenni. Egy ilyen helyzetben természetes, hogy egy édesanya szeretné elválasztani a gyermekét vagy legalábbis korlátozni a szoptatásokat. Ennek alapvetően két formája van: a szopások hosszának vagy a szopások gyakoriságának a csökkentése.
Egy ilyen "nagy" gyerekkel már elég jól meg lehet beszélni, hogy anyának fáj a cicije, ezért most csak röviden vagy ritkábban lehet szopizni. Ha nincsen rá komoly ok (pl.nőgyógyászati, orvosi), akkor a hirtelen elválasztás nem javasolt, mert az egyikőjüknek sem jó. Érdemes a szopásokat fokozatosan leépíteni, méghozzá úgy, hogy az maradjon meg utoljára, amelyikhez a legjobban ragaszkodik a gyerek. Ez általában valamelyik alváshoz kötődő szopás szokott lenni: az esti, a délutáni, az éjszakai vagy éppen a reggel ébredéskori. Éppen ezért többnyire sokkal egyszerűbb a nappali szopásokat leépíteni, mint az éjszakaiakat. Nappal könnyebb elterelni a gyerek figyelmét, éjjel egy álmos gyerekkel nehéz vitatkozni.

Az elválasztásnál mindig nagyon fontos, hogy figyelje a gyermeket, hogyan reagál. Ha bármi furcsát észlel rajta, akkor lehet, hogy a kelleténél jobban megviseli a helyzet. Ilyenkor érdemes átértékelni a döntést és más stratégiát választani. Az is fontos, hogy a gyerek érezze, anya nem magát vonja meg tőle, csak a mellét. Ilyenkor extra mennyiségű ölelgetésre, puszilgatásra van szükség, hogy érezze, továbbra is nagyon szereti őt.

Kérdésére válaszolva: igazából nem szükséges teljesen elválasztani, az is elég, ha sikerül olyan kompromisszumot találniuk, amiben mindketten jól érzik magukat. Idővel általában csökken a mellbimbó fájdalma, a rosszullétek (ha vannak) megszűnnek, a második harmadban az édesanyák sokkal jobban érzik magukat. Tehát lehet, hogy csak ezt az időt kell átvészelni.

Amikor egy kisgyerek még szopik és az édesanya újból várandós lesz, akkor a szoptatás kimenetele nagyon sokféle lehet. Van olyan gyerek, aki azonnal elválasztja magát, amint megérzi, hogy a tej íze megváltozott. Mások tovább szopiznak és akkor hagyják abba, amikor kb. a negyedik hónapban a tej gyakorlatilag teljesen elapad. Megint mások kitartanak és szopnak tovább annak ellenére, hogy a mellből nem jön szinte semmi ill. kis mennyiségű kolosztrum ürül. A maradék hónapokban ezek közül a gyerekek közül is elválasztja magát némelyik, mások szopnak a szülésig ill. utána a kistestvérrel együtt.

Amint látja, nagyon sokféle lehet a kimenetel még akkor is, ha teljesen a kislányára bízza a dolgot. Arról tehát, hogy el KELL választani, szó sincs. Itt is (mint mindig) kettejükről van szó: Önök mit szeretnétek. Ezt kell összehangolni.

Ha úgy érzi, hogy ez Önnek sok, vagy egyszerűen nem érzi jól magad abban a helyzetben, hogy várandósan szoptat, akkor nyugodtan építse le a szoptatásokat fokozatosan úgy, ahogy fent leírtam. Ebben az esetben viszont fontos, hogy határozott legyen - ez egy-két alkalommal valószínűleg sírással jár majd. (Ha komoly következmények vannak, pl. nagyon másképp viselkedik a kicsi, mint korábban), akkor kicsit vissza kell lépni...

Néhány cikk, ami segíthet:
Hogyan szoktassuk le kisbabánkat az éjszakai felsírásokról
Szoptatás várandósan
Szoptatás várandósság idején
Testvérek és tejtestvérek
Lehet egyszerre csecsemőt és tipegő kisgyereket is szoptatni?

Üdvözlettel:
Juhász Judit, IBCLC laktációs szaktanácsadó