Szoptatás és alkoholfogyasztás

Kérdés

Tisztelt tanácsadók!

Kislányom 20 hónapos, és még szopik (mondjuk, csak éjszakánként). Mondhatni egészséges életmódot folytatok, egészségesen táplálkozom, nem dohányzom, és nem fogyasztok alkoholt, illetve ez utóbbit igen ritkán, még pedig egy egy baráti, vagy családi ebédnél egy-másfél pohárnyi bort.
Gondolom, hogy nincs káros hatással a babára ez az alkohol mennyiség (és főleg, ha csak órák elteltével szoptatom)?!?!?, de nagyon bánt a lelkiismeret amikor úgy kb. kéthavonta elmegyek a barátnőmmel délután, és megiszok 3 pohár bort is, majd este, hazatérve megszoptatom a kislányomat (a borozás és a szoptatás között 2 óra telt el). Megköszönném, ha tájékoztatnának róla, hogy vajon nagyon rossz dolgot cselekedtem-e, és hogy létezik-e valami megszabott mennyiseg, amit egy szoptató anyának fogyasztani szabad. Persze, itt nem gondolom, hogy buzdítani kellene az anyákat az alkoholfogyasztásra, de azért néha nekünk is kell egy kis kikapcsolódás!
Előre köszönöm szives segítségüket!!
Üdvözlettel,
F.K.

Válasz

Gratulálok, hogy ilyen hosszan sikerült szoptatnia kislányát! Nagyon jó, hogy ebben a rendkívül aktív életszakaszban megkapja az immunrendszere számára oly fontos anyatejet.

Az alkalmankénti egy pohár bor fogyasztása valóban nem káros a szoptatott babára nézve, ha az ital elfogyasztása és a szoptatás között eltelik 4-5 óra. Az ital elfogyasztása után azonban 1-2 órával a legmagasabb a véralkoholszint és 3 pohár bor esetén már kb. 12 órára van szükség ahhoz, hogy teljesen kiürüljön a szervezetből. Az elfogyasztott mennyiséggel arányosan nő a kiürülési idő. Az alkohol gyakorlatilag akadálytalanul jut át az anyatejbe és ugyanannyi idő alatt ürül ki, mint a vérből. Így semmiképpen nem javaslom, hogy az italfogyasztás után 2 órával szoptasson, érdemes lenne tovább várni.

Minden jót kívánok.
Üdvözlettel,
Rózsa Ibolya, IBCLC
laktációs szaktanácsadó