Mit tegyek, hogy több tejem legyen?

Kérdés

Kislányom két hónapos és naponta ötször szopik. Mostanában egy szopás során 160-220 közötti mennyiséget fogyaszt. Ezt a mennyiséget már csak úgy tudom megadni neki, hogy mindkét mellből szopnia kell.
Kérdésem, hogy mennyi tejre van szüksége egy 2 hónapos csecsemőnek? Mit tegyek, hogy több tejem legyen, mert aggódok, hogy nem tudom kielégíteni az igényeit. Lactoherbet iszok.

Válasz

Sajnos nem említette, hogyan gyarapodik a kislánya, milyen a hangulata, a fejlődése. Ezek a tényezők ugyanis fontos szerepet játszanak abban, hogy megítéljük, elég anyatejhez jut-e. Ne aggódjék amiatt, hogy két mellből szoptatja a babát, ez egyáltalán nem baj! Ha így kényelmesebb, ha így elégedettebb a kislány, akkor Önöknél ez a legmegfelelőbb megoldás.

Nem lehet megmondani, pontosan mennyi tejre van szüksége egy kéthónapos csecsemőnek. Átlagszámítások természetesen léteznek, de ha erre hagyatkozunk, és nem a baba igényeire, könnyen tévútra léphetünk. Hiszen mi van akkor, ha az Ön lánya átlagon aluli vagy átlagon felüli mennyiségeket kíván? Nem rendellenesség, ha valaki nem átlagos!

Ha a kislány igényeire hagyatkozva szoptat, nem használ cumit, nem ad anyatejen kívül semmit, nem szed tejmennyiséget csökkentő gyógyszert (például fogamzásgátló tablettát), akkor általában nincs ok aggodalomra!

További információkat talál a La Leche Liga "Az anyatej mennyiségének növelése" c. füzetében.

Jó szoptatást kívánunk!
W. Ungváry Renáta, IBCLC laktációs szaktanácsadó