Mérjem, hogy mennyit szopik?

Kérdés

Kislányom lassan 3 hónapos, mégis kb. 1 hónapos korának megfelelő mennyiséget eszik egy nap.
Rosszul indult a szoptatás, a kórházban - segítség kérésem ellenére - nem törődtek vele, hogy nincs tejem. 3. nap aztán egy lelkiismeretes ápoló néni a szárnyai alá vett és "megkínzott".
Beindult a tejtermelés de nagyon minimális, tápszeres pótlást "írtak elő". Elsőgyerekes anyuka révén, bár minden létező cikket elolvastam a terhesség alatt és a kizárólagos szoptatás mellett döntöttem, nem volt más választásom, jött a tápszer. De nem hallgattam senkire és éjt nappallá téve fejtem. Mára sikerült elérnem, hogy teljesen elhagytuk a tápszert, de a méricskélésnek köszönhetően továbbra is aggódom, miért éri be súlyának megfelelő (5630 g) kevesebbel a gyermek. 10 órákat alszik éjjel, ezért reggelre "bedurran a tejgyár" 230 az adag, napközben aztán egyre kevesebb, akár fejem akár nem és este már csak 50-ket tudok belegyömöszölni.
A témához hozzátartozik, hogy szinte egy mellből etetek, hihetetlen különbség van a kettő mérete és termelése között. (250/50 arány)
Családunkban senki nem szoptatott 3 hónapnál tovább, ez örökölhető? Nagyon akarom, hogy a bébim legalább 6 hónapon át anyatejes legyen.
Mit tanácsolnak? Hagyjam a mérleget? Hiszen gyarapszik (150-290/hét). Etessem gyakrabban? Még mindig 3 óránként eszik, ezt is inkább én figyelem, a bébi még étkezés előtt is nagyon nyugiban van. Lassan, komótosan eszik, bele-bele alszik, 20 percnél tovább nem látom értelmét.
Mit tehetek még?

Válasz

Először is gratulálni szeretnék, hiszen sikerült teljesen elhagynia a pótlást! Ezt igazán remekül csinálta, biztosan nem volt könnyű! Büszke lehet magára és az egészséges, jól szopó kisbabájára!

Vegyen egy mély levegőt, és hagyja el a mérést is! Teljesen felesleges tudni, hogy mikor, mennyit szopik. Elég, ha a heti gyarapodást figyelemmel kíséri, az pedig tökéletes.

Hallgasson a szívére és az anyai ösztöneire, hiszen látja, hogy a baba jól van és elégedett. Higgyen neki.

Szeretettel üdvözlöm: W. Ungváry Renáta