Meddig érdemes szoptatni?

Kérdés

Jó napot!
Kisfiam 16 hónapos még mindig elég sokat szopik. Nappal van amikor csak 1-2 -szer, de éjszaka minimum 4-5 alkalommal. Nem tudom, hogy lehetne leszokatni az éjszakai szoptatásról, már nagyon fáradtnak érzem magam. Mindemellett a rokonoktól is elég sokat kapok, hogy még mindig szoptatok. Szerintük szégyellnem kellene, hogy egy ekkora gyerek "önkiszolgálást csinál" és egyébként is ebben a tejben már úgysincs semmi. Néhány napja estem át egy térdműtéten, leszedték a porcok elhalt részeit. Az orvos azt mondta, ha abbahagyom a szoptatást majd kezelni kell gyógyszerekkel, de ezért ne hagyjam abba, egy ekkora gyerek már úgysem szopik sokáig, mivel már most is csak 1-2 alkalommal teszi ezt naponta. Nem mondtam neki, hogy nálunk a naponta 7-8 alkalom is alatta van az átlagnak, amikor pedig beteg csak szopik, semmi mást nem hajlandó enni.
Nem tudom, meddig húzhatom el a kezelést, és egyáltalán normális dolog az, hogy egy ekkora gyerek még mindig ennyit szopik? Hogyan lehetne megszüntetni az éjszakai szoptatást? Már próbáltam külön ágyba menni, de iszonyú sírásra ébredtem, alig tudtam megvigasztalni. Ugyanígy jártam, amikor nem adtam neki oda egyből ébredés után.
Kéren adjon nekem tanácsot!
Köszönettel:
TT

Válasz

Először is szeretném megnyugtatni: kisfia viselkedése nem rendellenes, és Önnek sincsen semmi oka a szégyenkezésre!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az a kívánatos, ha a csecsemőket kizárólagosan szoptatja az édesanyjuk hathónapos korukig, majd - megfelelő hozzátáplálás mellett - folytatódik a szoptatás kétéves korig vagy azon túl.

Ideális esetben a kisbaba (pontosabban a kisgyermek) maga növi ki a szopási igényét és hagyja el fokozatosan a szopást - ezt a folyamatot nevezzük elválasztódásnak. Ez legkorábban másfél éves kor körül szokott bekövetkezni, legkésőbb pedig 7 éves korban. Gyereke válogatja, hogy ki mikor növi ki a szopási igényét.

Az anyatej összetétele nem változik meg egyik napról a másikra, minősége nem romlik attól, hogy a gyermek betöltötte az első évét. Bizonyos összetevők (pl. a fertőzések ellen védő ellenanyagok) aránya nemhogy nem csökken, hanem kifejezetten nő a második év során. Gyakori ebben az életkorban, hogy betegség idején a baba visszatér a kizárólagos szoptatásra. Ilyen esetben a baba gondozása könnyebb, hiszen könnyebb megvigasztalni, könnyebb rávenni, hogy folyadékot vegyen magához, a szopás fájdalomcsillapító hatású és a gyermek sokkal kevésbé romlik le, mintha nem szopna. Nem egy kisgyermek kerülte el a kórházi kezelést a második év során azért, mert még szopott és betegsége idején nem kellett a kiszáradástól tartani.

Amellet, hogy a gyermek továbbra is fontos tápanyagokat, ellenanyagokat, enzimeket, hormonokat, növekedési faktorokat - és még sorolhatnám - kap az anyatejen keresztül, nem elhanyagolható a szoptatás lelki-érzelmi vonatkozása sem. A szoptatás a legegyszerűbb módja a gyermek megnyugtatásának, megvigasztalásának. Szopás közben a kisgyermek érzi anyja megnyugtató közelségét, maga a szopás pedig endorfinok felszabadulását indítja el a gyermekben, ami a fájdalomcsillapító hatáson túl segít neki megnyugodni, ellazulni, sőt elaludni is.

Az éppen hogy totyogni kezdő gyermek rengeteg kihívással néz szembe nap mint nap. A szoptatás jó alkalom a számára, hogy lelkileg, érzelmileg is feltöltődjön, erőt merítsen anyja közelségéből a rá váró feladatokhoz. Felmérések kimutatták, hogy a hosszan szoptatott gyermekek óvodás korukban sokkal magabiztosabbak, mint korán "önállóságra szoktatott" társaik.

A gyakori éjszakai ébredések szintén elég általánosak ebben az életkorban. Ennek több oka is lehet. Az egyik pl. az, hogy egy 16 hónapos baba akár még több szopást is igényelne napközben, de lehet, hogy túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy ez nappal eszébe jutna, ezért pótolja éjszaka. A másik ok az, hogy az igen aktív nappali tevékenysége során felhalmozódott rengeteg ingert fel kell dolgoznia a kisgyermeknek, ami szintén gyakori ébredéshez vezet. Ilyenkor nagyon sok babának szüksége van az édesanya közelségére és a megnyugtató szopizásra ahhoz, hogy vissza tudjon aludni.

Másfél éves kor körül szokott jelentkezni az ún. újraközeledési krízis is, amikor a gyermek szinte állandóan az édesanyján lóg, mivel folyamatosan meg akar győződni róla: "anya még megvan". Ezeken felül bármely életkorban gyakori ébredéshez vezet még a felfordulás, változások a családban (pl. költözés, rokonlátogatás), ha más vigyáz a babára, betegség, fogzás, túl hideg, túl meleg, túl száraz levegő....

A fenti felsorolásból láthatja, hogy ezek részben életkori sajátosságok, részben környezeti tényezők, vagyis nem függnek össze azzal, hogy a kisgyermek szopik vagy hogy hogyan volt szoktatva. Nagyon fontos, hogy a döntéseiben ne a rokonok véleménye befolyásolja, hanem a saját szívére hallgasson (ahogy azt eddig is tette) és úgy cselekedjen, ahogy az saját magának és a saját családjának a legjobb.

Amennyiben van lehetősége rá, próbáljon meg gyermeke igényeihez alkalmazkodni. Próbálja meg minél egyszerűbbé tenni az éjszakai szoptatást: legyen a baba a közelében, hogy ne kelljen messzire menni érte. Próbáljon meg nappal pihenni, amikor a kicsi is alszik.

Természetesen az is érthető, ha egy édesanya úgy érzi, hogy az állandó éjszakázás túlságosan fárasztó a számára és megoldást keres. Ebben az esetben szeretném figyelmébe ajánlani Dr. William Sears nyolcgyermekes gyermekorvos cikkét, amit itt talál: Hogyan szoktassuk le kisbabánkat az éjszakai felsírásokról

Amikor egy szoptató édesanya beteg, előfordul, hogy gyógszeres kezelésre van szüksége. Ez a legritkább esetben ellenjavallt a szoptatás idején, mivel a legtöbb gyógyszercsoportban található olyan készítmény, ami a szoptatás alatt is szedhető a baba veszélyeztetése nélkül. Nem érdemes halogatni a kezelést, inkább próbálja megbeszélni a kezelőorvosával, hogy keressen olyan gyógyszert, ami szoptatás mellett is alkalmazható. Ebben én is vagy bármelyik szoptatási tanácsadó szívesen segít.

Amennyiben további kérdése van, szívesen válaszolok.
Mielőbbi gyógyulást és jó egészséget kívánok.

Üdvözlettel:
Juhász Judit, IBCLC laktációs szaktanácsadó