Harap szopás közben

Kérdés

Tisztelt Tanácsadó Csoport!

Szeretném az Önök véleményét kérni, hogyan szoktassam le (esetleg csak később) kisfiamat a szoptatásról. Elolvastam honlapjukat, de konkrét gondomra nem láttam tanácsot. Kisfiam most 11 hónapos, a 7-8. fogával küzd. Szeret szopni, de már 4 hónapos korától kezdve kapott mást is, azokat gond nélkül eszi. Most már általában csak reggel és az esti elalváshoz kéri a szopit. Máskor nem is fordul a mellemhez.
Az utóbbi pár hónapban indultak neki igazán a fogai, így fokozatosan, néha-néha harapdálta. Ez még nem lenne gond, azonban most volt olyan időszak (ebben a 7-8. fogzási időben), hogy beleharapott, sírt, ellökte és közben véresre harapta. Másnap szopizott, és a végén harapott akkorát, hogy kivérzett. Ezért szeretném leszoktatni a szoptatásról. Tanácsukat kérem, milyen ütemben, hogyan tegyem ezt. Éjjel 2-3 hónapja 3x felébred óránként és akkor is szoktam szoptatni.-Ez a nyaralásunkkor kezdődött, így nem tudom egyértelműen, hogy a foga miatt, vagy a nyaralás kellemetlése miatt történt (Horvátország). A nyaralás július közepén volt, de sajnos azóta is tart az éjszakai felébredés, közben a 6.fog kibújt, de a 7-8.-kal küzd még mindig. Milyen ütemben szoktassam le róla? Meghagyjam az éjszakai nyugtató szopit? Általában félálomban nem harap rá (nagyon ritkán). A leszoktatás segítsége érdekében beszereztem a doktornőnk által javasolt tápszert. Doktornőnk is szoptatáspárti, de megérti problémám.
Válaszukat előre is köszönöm.

Válasz

Kedves G.!

Mélyen együttérzek Önnel, mivel nekem is volt részem nemegyszer ilyen harapásos élményben, és tanúsíthatom, hogy ezek legfájdalmasabb emlékeim közé tartoznak. Mindamellett tudnia kell, hogy kisfia nem rosszaságból teszi ezt, hiszen nem tudja, hogy ezzel fájdalmat okoz Önnek.

Valóban elképzelhető, hogy a fogzással van összefüggésben a dolog. Ebben az esetben érdemes szoptatás előtt valami jó hideg rágcsálnivalót adni a babának. Ez lehet fagyasztható rágóka, de akár egy darab fagyasztott sárgarépa vagy banán is, amivel hűsítheti viszkető ínyét. Ha a baba megharapja a mellét, próbáljon meg uralkodni magán (nem könnyű!), húzza olyan közel a babát, amennyire csak tudja, így egyrészt beljebbb csúszik a bimbó a szájában, másrészt kénytelen a száján át levegőt venni, és így elengedni a bimbót. Az is jó megoldás, ha az egyik ujját a szája sarkába, az ínyei közé csúsztatja, és így próbálja meg kiszabídítani a bimbót. Ilyen módon elkerülheti a további sérülést (az Ön által említett esetben is valószínűleg az volt a probléma, hogy miközben a baba ellökte magától a mellet, összeszorított ínyei között préselte át a bimbót, ettől keletkezett a sérülés). Miután sikerült levenni a babát a melléről, mondja neki határozottan, hogy "nem" vagy "nem szabad" (az ilyen korú babák ezt már elég jól értik), azonnal kínálja fel neki a rágókát, és mondja neki "ezt rághatod" vagy valami hasonló rövid mondatot.

Bizonyára megfigyelte már, hogy amikor a baba szopik, kinyújtja a nyelvét az alsó ínye fölé. Így, amikor a baba valóban szopik, nem tud harapni, hiszen megharapná a saját nyelvét. Mielőtt a baba harapna, hátra kell húznia a nyelvét. Ha jól odafigyel, észreveheti ezt a pillanatot, amikor a baba abbahagyja a szopást és hátrahúzza a nyelvét. Ilyenkor legyen résen, tartsa készenlétben az ujját, hogy még időben a baba ínyei közé dughassa. Most kivételesen (addig, amíg a baba le nem szokik a harapásról) ne engedje szopás után hosszan komfortszopizni a kisfiát a mellén, mert valószínűbb, hogy harapni fog, ha már nem szopik, "csak" játszik.

Az is lehetséges, hogy a baba azért harap, mert talán bosszantja, hogy nem jön annyi tejcsi, amennyit ő szeretne vagy eseteleg a szopás végén nem jön olyan tempóban, ahogyan elképzelte. Mivel ez a kisbaba még igen fiatal, nagyon előnyös lenne a számára mind egészségi, mind lelki szempontból, ha többet szopizhatna, és több anyatejet kaphatna. Valójában egyéves korig a csecsemők fő tápláléka az anyatej, az az ideális, ha ebből annyit kapnak, amennyit csak lehetséges, miközben az étrendjüket kiegészítjük egy kis zöldséggel-gyümölccsel-hússal. Érdemes lenne megpróbálni gyakrabban kínálgatni a babát napközben a szopással, lehetőleg az étkezések előtt (nem utána), ill. bármikor, amikor a baba hajlandó szopizni. Meg lehet próbálni nagyon sok bőrkontaktust létesíteni vele, esetleg közösen fürödni (és közben is megkínálni a szopással). Az egész folyamat sokkal eredményesebb, ha a baba mindeközben nem kap cumisüveget és nyugtatócumit.

Az éjszakai felébredéseknek sok oka lehet, az egyik ezek közül valóban a fogzás, de nem az egyetlen. A csecsemők (és kisgyermekek) fejlődésük során sok kihívással néznek szembe, és igen gyors tempóban tanulnak új dolgokat. Egyrészt ezeknek a nappali élményeknek a feldolgozása vezethet gyakoribb éjszakai ébredésekhez, másrészt a gyermekeknek szükségük van édesanyjuk (szüleik) megnyugtató közelségére ahhoz, hogy ebből a biztos háttérből indulhassanak újabb felfedezések felé. Sok édesanya tapasztalja, hogy valamilyen új tudomány megtanulása közben - legyen az felállás, mászás, járás vagy bármi más - a babájuk sokkal többet igényli a testközelségüket, sokkal gyakrabban szeretne szopizni, és éjszaka is többször felébred. Ugyanilyen hatása van a környezeti változásoknak - nagyon jól gondolja, hogy a nyaralással összefüggésben állhat a dolog - de időjárás változás, túl meleg vagy túl hideg a szobában szintén oka lehet az ébredéseknek. Amennyiben ez nem zavarja Önt vagy a családját, akkor jól teszi, hogy éjszaka megszoptatja a kisfiát, amikor ő kéri. Elképzelhető, hogy ha nappal többször szopizhatna, akkor csökkenne az éjszakai szopások száma. A kisbabáknak igen nagy a szopási igényük (minél kisebbek, annál nagyobb), és vannak olyan babák, akik éjjel pótolják a nappal elmaradt szopásokat.

Lehet, hogy Ön most azt gondolja: "azt kérdeztem, hogyan választhatnám el a babámat, és azt a választ kaptam, hogyan szoptassam még többet." Jól látja, de ez azért van így, mert a harapás az esetek döntő többségében átmeneti dolog: a babának kibújnak a fogacskái vagy megtanulja, hogy a harapás nem tetszik anyának, és leszokik róla. Kár lenne ezért ezt a fiatal babát megfosztani az anyatej és a szoptatás testi-lelki előnyeitől. Az anyatej és a szoptatás összehasonlíthatatlanul előnyösebb a babának, mint a tápszer és a cumisüvegből való evés. Egy szopós babának valójában semmi szüksége nincsen tápszerre (vagy tejpépre), ha jól szopik, a szopás mellé pedig zöldséget, gyümölcsöt, húst gabonaféléket (pl. kenyeret) és (ha nincs allergia a családban) egy kis savanyított tejterméket (joghurtot, túrót, sajtot) kap.

Ha további kérdései vannak, írjon vagy hívja fel valamelyik tanácsadót!
További jó egészséget kívánok üdvözlettel:
Juhász Judit, IBCLC laktációs szaktanácsadó