Hányinger szoptatás közben

Kérdés

Szoptatás közben nem a leírt jóérzés tölt el, hanem émelygés és enyhe hányinger. Az idő múlásával ez enyhült, de még mindig érzem ezt magamon. Meg tudnák mondani miért van ez?
Köszönöm:
egy másfél hónapja szoptató kismama.

Válasz

Az édesanyák egy (nem túl nagy) részénél előfordul, hogy hányinger lép fel a szoptatások alkalmával az első hetekben. Azaz az Ön problémája, ha nem is túl gyakori, nem egyedi eset. A legtöbb édesanya úgy tapasztalja, hogy 6-8 hetes korra a tünetek megszűnnek, bár néhány esetben tovább is megmaradhatnak.

Ha a hányinger akkor jelentkezik, amikor a tejleadó reflex beindul, valószínű, hogy az oxitocin nevű hormon okozza. Az oxitocin felelős a tejleadó reflex kiváltásáért, de szerepe van az emésztés hatékonyságának növelésében is és kapcsolatban áll más emésztőrendszeri hormonokkal, amik okozhatnak émelygést.

Az émelygés a legtöbb esetben (a várandósság alatt tapasztalt émelygéshez hasonlóan) hullámokban tör az édesanyára; a tünetek az alcsony vércukorszintnél tapasztaltakhoz is hasonlóak: az émelygést éhségérzet és fejfájás is kísérheti.

A tejleadó reflexszel kapcsolatos rosszullét gyakran azzal van összefüggésben, hogy az édesanya kevés folyadékot fogyaszt, alacsony a vércukra vagy kimerült. Gondolja végig, hogy elegendő folyadékot fogyaszt-e! A szoptató anyának általában azt javasoljuk, hogy annyit igyon, amennyit a szomjúsága megkíván, de sokszor előfordul, hogy az új babával elfoglalt édesanya megfeledkezik az ivásról. Készítsen oda innivalót, ahová le szokott ülni szoptatni, így rögtön kéznél van, amikor megszomjazik, és kevésbé valószínű, hogy megfeledkezik a folyadékfogyasztásról.

Vajon van-e elegendő ideje a táplálkozásra? Ha nem eszik megfelelően, leeshet a vércukorszintje és lehetséges, hogy az émelygés ezt jelzi. Próbáljon meg időt szánni az evésre!

A kimerültség szintén okozhat émelygést. Egy pici baba szinte állandó készenlétet kíván, mégis próbáljon meg annyit pihenni, amennyit csak tud! Aludjon napközben, amikor a baba is alszik, ne ilyenkor próbálja meg bepótolni az elmaradt házimunkát! Ha van rá lehetősége, vegyen igénybe segítséget a családtagoktól vagy a barátoktól a házimunka csökkentésére. Próbálja meg a babát minél közelebb elhelyezni a saját ágyához (vagy aludjanak együtt), így sokal kevésbé fárasztó az éjszakai szoptatás.

Összefoglalva:

  • Igyon valamit vagy egyen valamilyen összetett szénhidrát tartalmú ételt (pl. egy darab kenyeret) szoptatás előtt és/vagy alatt.
  • Próbálja ki azokat a tippeket, amiket a várandósság alatti reggeli rosszullétek enyhítésére szoktak ajánlani.
  • Próbálja meg kissé növelni a folyadékbevitelét még akkor is, ha egyébként a szomjúságának megfelelően szokott inni.
  • Próbáljon meg minél többet pihenni.

Jobbulást kívánva, üdvözlettel:
Juhász Judit, IBCLC laktációs szaktanácsadó