Azt mondták, válasszam el!

Kérdés

Tisztelt Liga!

1 éves múlt a kisfiam, és az Önök honlapjának hála - a kezdeti nehézségek után - mind a mai napig kap anyatejet, szeretünk cicizni mindketten. Sajnos a sok kenguruzás miatt a fájó térdemmel ortopédiára kell járnom, kaptam talpbetétet, viszont a doktornő gyógyszert is írt fel. Mikor kiböktem, hogy még szoptatok, szabályosan nekem esett, hogy álljak le, szedjem a gyógyszert, különben is minek 1 1évesnek, stb..gondolom hallottak már hasonló kirohanásokat. Én ragaszkodom a tejemhez, 2 éves koráig tervezem szoptatni. A gyógyszer neve DONA, (por oldathoz). Hatóanyag: 1500 mg glucosaminuim sulfuricum tasakonként. Segédanyagok: aszpartam (már ez is méreg), szorbitol, Macrogol 4000, vízmentes citromsav.

Nagyon megköszönném, hogyha utána tudnak nézni, hogy szedhetem-e mégis, vagy esetleg valami alternatív gyógymódot keressek inkább.

Válasz

Kedves E!

Először is gratulálok az eddigi sikeres szoptatáshoz, és egyetértek a felháborodásával: egyetlen orvosnak sincsen joga megakadályozni egy anyát abban, hogy szoptassa a gyermekét, még akkor sem, ha eddig nem látott egyéves koron túl szopó babát. A szoptatásnak nagyon komoly haszna van a második (sőt a további) évben is; az anyatej minősége nem romlik attól, hogy megünnepeltük a gyermek első születésnapját, sőt egyes összetevők (pl. a betegségek ellen védő ellenanyagok) koncentrációja nemhogy nem csökken, hanem kifejezetten nő a második év során. És akkor a szoptatással kapcsolatos lelki-érzelmi előnyökről még nem is beszéltem, amiket nyilvánvalóan Ön is tapasztal.

Amikor egy édesanya gyógyszeres kezelésre szorul, és azt is közli az orvossal, hogy szeretné folytatni gyermeke szoptatását, akkor az orvosnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az anya - amennyiben lehetséges - olyan kezelést kapjon, ami összeegyeztethető a szoptatással. Ez - igen ritka kivételtől eltekintve - a legtöbb esetben meg is valósítható. A hirtelen elválasztás súlyos következményekkel járhat mind a gyermekre, mind az anyára nézve fizikai és érzelmi szempontból egyaránt. A kockázat és a haszon gondos mérlegelésekor ezt is szigorúan figyelembe kell venni

A DONA nevű gyógyszer hatóanyaga glükózamin-szulfát (a többi segédanyag, ami a legtöbb gyógyszerben megtalálható). A glükózamin egy természetes anyag, ami az emberi szervezetben is jelen van, többek között a porcokban és az izületi folyadékban is megtalálható.

Dr. Thomas Hale: "Medications and Mother's Milk" (2002) c. könyve szerint a glükózamin legnagyobb része a májban metabolizálódik, majd beépül más (vér)plazma fehérjékbe, és csak kis része éri el a többi szövetet, így biohasznosulása alacsony. Nincs adat arra nézve, hogy mennyi megy át az anyatejbe, de mivel a glükózamin elsősorban a májban metabolizálódik, és mivel a vérplazmában szinte kimutathatatlan mennyiségben van jelen, valószínűtlen, hogy sok menne át belőle a tejbe. Mivel biohasznosulása (a csecsemőben is) alacsony, nem valószínű, hogy egy baba klinikailag számottevő mennyiséghez jutna az anyatejen keresztül.

Laktációs kockázati kategória: L3

Gyermekgyógyászati szövődmény: Egyet sem jelentettek eddig anyatej útján