Az ikrek cumisüvegből kapják az anyatejet

Kérdés

3 hetes ikrek mamája vagyok. Több gondom is van a szoptatással, sajnos. Legfőképp úgy érzem nem elég a tejem a két babának, ezért sajnos naponta 1-2 etetés alkalmával tápszeres kiegészítést kapnak. A fő gond az, hogy a kislányom kb. a kórház óta (2 hete) nem szopik, a kisfiam pedig kb. 5 napja, így mind a ketten cumisüvegből kapják a lefejt tejet. Szeretnék elég tejet, és közvetlenül szoptatni őket, akár együtt is. Ebben kérném segítségüket, mi lehet a baj? Esetleg anyatejpótlást hol vehetek?
Köszönöm előre is segítségüket.

Válasz

Először is gratulálok az ikrekhez :)

A fő gond valóban az, hogy a babák nem szopnak, hiszen ilyen körülmények között nemcsak arra van szükség, hogy az anyatej mennyiségét növelje, hanem arra is, hogy a babákat visszaédesgesse a mellére. Annak, hogy egy kisbaba nem akar mellből szokni a leggyakorib oka cumizavar. Ez nem azt jelenti, hogy a baba lusta a mellből szopni, mert az üvegből könnyebben jön a tej, hanem azt, hogy össze van zavarodva, mert egészen más technikával kell szopni a mellből, mint az üvegből. Amikor a baba cumizavaros, nem tud hatékonyan szopni a mellből, ezért egy idő után el is utasíthatja a mellből való szopást.

A megoldáshoz vezető első lépés - sajnos - a cumisüvegtől és a cumitól való drasztikus megválás. Addig, amíg a baba egyáltalán nem hajlandó szopizni, a tejet valamilyen alternatív módszerrel kell neki kínálni: pohárból, kanállal, fecskendőből, ujjetetőből stb. Ez egy gyereknél is türelemjáték, ha van rá lehetősége, kérjen segítséget a családtagoktól.

Gyakran beválik, ha egy napig a baba sem üvegből, sem mellből nem kap szopni. (Így van egy kis ideje, hogy a rossz technikát elfelejtse). Ajánlott a nagyon sok bőrkontaktus (a baba egy szál pelusba öltöztetve legyen az édesanya meztelen mellkasán; ha hűvös van, együtt be lehet takarózni). Az első nap elteltével meg lehet kínálni a babát a mellel. Érdemes egy olyan időpontban, amikor a baba nem nagyon éhes - egy éhes csecsemő nem szívesen kísérletezik. Jó alkalom lehet az is, amikor a baba álmos vagy félálomban van. Ha ilyenkor egy kis komfortszopizásra már elfogadja a mellet, jó uton halad afelé, hogy az evéseket is a mellből végezze.

A mellrehelyezéskor figyeljen a helyes technikára! Amikor egy baba cumizavaros, gyakran nem jól használja a nyelvét. Ezt könnyen ellenőrizheti, ha az egyik tisztára mosott ujját ujjbeggyel felefelé a baba szájába dugja, nagyjából a második ujjperc közepéig. Helyes szopási technika esetén a baba erős vákuummal szívja az ujja hegyét, nyelve az Ön ujját vályúszerűen körülöleli, és ritmusosan nyomkodja a szájpadlásához. Rossz a technika, ha a baba felpúpozza a nyelvhátat, és az ujját megpróbálja kilökni a szájából. Ebben az esetben segíthet a következő nyelvtorna: fordítsa meg az ujját a baba szájában úgy, hogy a körme legyen felfelé! Kezdje el kihúzni az ujját a baba szájából, közben néhányszor álljon meg, és gyengéden nyomja lefelé a baba nyelvét! Ezt a gyakorlatot naponta legalább háromszor végezzék el!

Amíg a babák nem szopnak, fejéssel kell fenntartani a tejtermelést. Annyiszor kellene fejni, ahányszor a babák szopnának, de legalább naponta hatszor húsz-húsz percig mindkét mellet. A legalkalmasabb egy olyan fejőgép, amivel egyszerre lehet fejni mindkét mellet, így nagyobb a prolaktinkiáramlás, bőségesebb a tejtermelés, és időt takarít meg vele.

Amikor a babák már szopiznak, a minél gyakoribb mellretétellel növelhető a tej mennyisége. Előfordulhat, hogy átmenetileg még szükség lesz pótlásra, de ha a babák már szopiznak, ezt szopás közben is megkaphatják (ha idáig jutnak, erről még beszélhetünk).

Az, hogy valaki ikreket szoptat, semmi esetre sem jelenti azt, hogy nem lesz elég a teje. Az anyamell úgy van kitalálva, hogy nemcsak két, hanem több gyermek táplálására is alkalmas. Szeretném figyelmébe ajánlani a La Leche Liga füzeteit, amelyekből választ kaphat további kérdéseire is:

Cumi-mellbimbó zavar
A csecsemő mellrehelyezése
Az anyatej mennyiségének növelése
Ikrek szoptatása

Ha további kérdései vanak, írjon bátran!

Üdvözlettel:
Juhász Judit, IBCLC laktációs szaktanácsadó